31-07-2008

Emoties en verdriet laten verdampen


Soms kan je over een bepaalde gebeurtenis of situatie lange tijd verdrietig en emotioneel zijn. Dikwijls blijkt dat de werkelijke emotie zelf niet zo pijnlijk was, maar juist de afweer om het nooit meer mee te hoeven maken voor het ongemakkelijke gevoel zorgt. De onderstaande oefening is bruikbaar om in verschillende stappen verdriet en tranen te verdampen om zo contact te kunnen krijgen met de kern.

Stap 1:
Ga in gedachten toe naar een recente situatie waarin je veel emoties hebt gevoeld. Probeer het beeld zo realistisch mogelijk te krijgen?
- wie waren er bij betrokken
- waar ging het over
- welke emoties gingen hiermee gepaard
- hoe lang heeft het geduurd

Stap 2:
Maak een tekening die voor jou hoort bij deze situatie. Dit mag figuratief maar ook abstract zijn.
Schrijf in een legenda evt. woorden op die bij je naar boven komen. Je hebt hier 5 minuten voor. Kijk naar de betekenis die je geeft aan de kleuren die je gebruikt hebt. Schrijf ze eventueel in de kleurenwijzer erbij.

Stap 3:
Sluit je ogen. Rol op de hoogte van je ogen een diascherm uit. Zet jouw tekening of de ontstane situatie op dit scherm. Laat uit deze tekening alle gedachten, gevoelens en emoties lopen die ballast zijn en niet te maken hebben met de kernemotie. Je kunt dit doen door in je visualisatie kleuren of water te gebruiken om te zuiveren.

Stap 4:
Maak een nieuwe tekening die hoort bij de ontstane situatie. Schrijf in een legenda evt. woorden op die bij je naar boven komen. Je hebt hier 5 minuten voor. Kijk naar de betekenis die je geeft aan de kleuren die je gebruikt hebt.

Je herhaalt stap 3 en 4 net zo vaak tot dat je voelt dat je meer rust over de verdrietige situatie ervaart en/of voelt dat je emoties in heftigheid afnemen.

Veel tekenplezier.

1 opmerking:

Anoniem zei

Bij deze temperatuur verdampt alles, ook verdriet. Mooie oefeningen Nien!