19-06-2009

Schrijf een verhaal voor je kind


In het maandblad Paravisie staat in de uitgave van juni een interview met Anneke van der Meer. Zij schrijft verhalen voor kinderen om hen te ondersteunen in hun groei. Zij heeft ontdekt dat verhalen en sprookjes door een kind eerder worden aanvaard dan een vermanend of opbeurend woord.

Het is ook mijn ervaring dat kinderen de metaforen in verhalen goed kunnen ontvangen waarbij zij in staat zijn om de voeding en boodschappen hieruit te integreren in hun interne wereld, waardoor problemen vaak in een korte tijd opgelost kunnen worden. Je kunt deze verhalen uit boek halen. Voorbeelden hiervan zijn Verbeeldingskracht als heelmeester en Geef je woorden vleugels. Beide boeken zijn door Anneke van der Meer geschreven. Ook is het een uitdaging om als ouder zelf een verhaal te schrijven. Anneke heeft hiervoor het volgende (door mij vrij vertaalde) stappenplan ontwikkeld:
- maak een overzicht van de vraagstukken waar je kind mee rondloopt
- kies een lievelingsdier en word je bewust van de kwaliteiten van dit dier
- kruip in de huid van het dier en verzamel feiten over de leefgewoonten van dit dier
- verzin een plot in het leven van het lievelingsdier dat vergelijkbaar is met de moeilijkheden van het kind
- laat het verhaal goed en hoopvol eindigen
- vraag aan het kind na het voorlezen of het dier zich zo goed uit de moeilijkheden heeft gered. Zo niet, wat kan er anders of wat moet er nog bij?
Ik wens je veel schrijfplezier toe met als resultaat rust en tevredenheid voor jou als opvoeder en een gezonde groei voor jouw kind.

Geen opmerkingen: