12-03-2009

Wensen dat je kind gelukkig is


Regelmatig komen ouders in mijn praktijk, dikwijls in de knoop met zichzelf en de wens uitend als mijn kind maar gelukkig is. En daar zit wat mij betreft direct de dualiteit. Een kind kan vaak pas gelukkig zijn als de ouder gelukkig is. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat je als ouder eerst je "eigen boel" op orde brengt, dan volgt je kind vaak vanzelf.
Een kind is zo loyaal aan het familiesysteem dat hij of zij hetzelfde gedrag als de ouder gaat vertonen, zij het vaak in uitvergrote vorm. Het gedrag verdient dan geen schoonheidsprijs, maar herbergt vaak wel veel oplossingsrichtingen. Probeer naar het ongewenste gedrag te kijken vanuit het perspectief dat het "slechts" symptomen zijn. Word je bewust van de onderliggende vaak indirecte boodschap aan jouw adres en realiseer je dat pressie uitoefenen op het gedrag jouw kind kan schofferen, want die doet zo zijn of haar best om de gewenste beweging te creƫren. En door met je kind bezig te zijn legitimeer je het wegblijven bij je eigen proces.
Wil je in dit proces wat extra tools of begeleiding, dan is de Ouder en Kindweek die van 27 april tot en met 1 mei gehouden wordt in de buurt van Rome een echte aanrader.

Geen opmerkingen: