12-08-2008

Tegenstellingen


In de gister uitgekomen nieuwsbrief van Janosh.com zijn na een "goed" graancirkel seizoen weer nieuwe hologrammen te bewonderen. Eén van hen gaat over tegenstellingen. Janosh schrijft hier het volgende over:

Het lijkt alsof we steeds meer in onze dualiteit komen. De tegenstellingen in het leven worden steeds groter. Het gat tussen goed en kwaad, licht en donker wordt steeds groter. De energie van ‘Tegenstellingen’ helpt ons om afstand te nemen door duidelijkheid te scheppen in ogenschijnlijke chaos. Want deze chaos is een illusie. Deze ervaringen in tegenstellingen helpen ons juist de juiste keuzes te maken. Laat je door de tegenstellingen niet uit balans brengen.

Helaas hebben wij als mens tegenstellingen nodig. Zonder tegenstellingen kunnen wij het leven in al zijn facetten niet ervaren. Het kruinchakra probeert hier aan voorbij te gaan en doet dit juist door ervaringen waar dualiteiten in beleefd kunnen worden, aan te bieden. Zo is het ook in het systemisch werk belangrijk om te realiseren dat je zonder daders geen slachtoffers hebt en andersom. En zodra je in de rol van slachtoffer stapt ook direct dader bent en zodra je in de rol van dader stapt ook direct slachtoffer bent. Verwarrend hè, dat is nou dualiteit in optima forma.

Geen opmerkingen: