14-08-2008

Een associatieve muziektechniek


Soms zijn er (levens)vraagstukken waar je compleet in vast loopt. De kunst is dan om te proberen om uit je comfort-zone te komen, out-the-box te gaan denken of een andere bril op te zetten. Er zijn diverse associatieve technieken die behulpzaam kunnen zijn om dit proces in gang te zetten. Vandaag een voorbeeld van een oefening om gebruik te maken van de boodschappen in de muziek.
Neem kort de tijd om naar binnen te keren en goed contact met je vraag te maken. Ga voor je CD-kast of -rek staan. Sluit je ogen en ga met je handen langs de kast. Wijs op je gevoel een CD aan en pak deze eruit. Laat vervolgens een getal "opploppen" dat staat voor het nummer op de CD dat je op moet zetten. Staan er niet zoveel nummers op de CD als het uitgekozen getal, dan kies je het laatste nummer. Zet het nummer op en luister het met je ogen dicht. Word je intussen bewust van alle associaties die je krijgt door dit nummer. Eventueel kun je het ook aan andere laten luisteren. Schrijf na die tijd al je ervaringen op en onderzoek welke relatie dit heeft tot je vraag. Dikwijls levert dit al veel nieuwe inspiratie op.
Ook met modernere aparatuur zoals MP3-spelers en I-pod's kun je gebruik maken van deze techniek. Zet bijvoorbeeld een MP3-speler op de shufflestand. Het eerst nummer dat naar voren komt, luister je af. Bij de I-pod kies je voor de nummer-lijst, sluit je ogen en draait het wieltje gedurende een halve minuut links en rechtsom. Het nummer dat voor staat zodra je stopt met draaien, luister je af.
Veel plezier.

Geen opmerkingen: