14-12-2007

Uitgelicht: de rigide karakterstructuur


Vandaag alweer de laatste karakterstructuur in deze serie "uitgelicht", de rigide structuur. Deze ontstaat in de leeftijdsfase van 3,5-5. In reactie op afwijzing van de ouder van het andere geslacht volgt prestatiegerichtheid, agressiviteit, trots en ontkenning van de innerlijke persoonlijke wereld en negatieve ervaringen. Dit type heeft moeite met intimiteit en overgave. Er zijn twijfels of er recht is om te willen.

Lichamelijke kenmerken: hoofd omhoog, een holle rug
Energetische kenmerken: een leeg hart en soms een vragend navelcentrum, een sterk ontwikkeld zonnevlechtchakra. Er is veel energie aan de buitenzijde.

De uitdaging voor dit type ligt in het overgeven aan zichzelf en anderen. Daarnaast is er een sterke behoefte om authentiek te zijn.
Voor rigide clienten is het wezenlijk om te werken aan hartontwikkeling, zachtheid en subtiliteit.
Systemisch gezien is het nodig om de onderbroken lijn met de ouder van hetzelfde geslacht opnieuw te verbinden: het proces van uitreiken (mam, pap, ik heb je gemist).

Het werken met deze karakterstructuren geeft veel inzicht in je eigen functioneren als mens, maar ook als manager, therapeut en coach. Het leidt ook naar het vinden van mogelijkheden om vastgelopen zakelijke of privé relaties weer op een prettige manier in beweging te brengen.
Weet jij na deze vijf dagen al wat jouw type is en waar jouw uitdagingen liggen? Kom je er zelf niet uit en voel je wel dat hier een sleutel ligt tot jouw zijn: maak dan een afspraak voor een individuele coaching of een familieopstelling.

Geen opmerkingen: