04-07-2007

Bang voor vakantie


Bang voor vakantie - Iedereen heeft er wel een beetje last van. Dat is de titel van een artikel in de kampioen juli en augustus van de ANWB.
Wat de mooiste periode van het jaar zou moeten zijn, leidt voor velen tot een nachtmerrie: heimwee, vliegangst, claustrofobie of bang voor insecten. Geen onbekende angsten om tegen te komen op vakantie. Soms kan het zelfs zover gaan dat mensen thuisblijven, hun vakantie afbreken of consessies doen op het reisdoel.
In het artikel vergelijkt Drs. Jan van den Berg dit soort angsten met verlatingsangsten. Vakantie een proces van loslaten van het bekende, toelaten van het onbekende en vervolgens aanpassen in de nieuwe omgeving.
Hij geeft een paar suggesties om deze angsten op een "gezonde" manier te lijf te gaan.
1. Beweeg veel
2. Verken de omgeving
3. Formuleer de angst
4. Doe rustig aan
5. Denk positief

Zijn deze tips niet voldoende, dan helpt het wellicht om eens dieper op deze angsten in te gaan. Angsten groeien dikwijls als een soort ui, elke keer een laagje. Dingen worden aan elkaar gekoppeld die eigenlijk geen logische verbinding met elkaar hebben. Ook is het zo dat angsten makkelijk overgenomen worden. Zo kan je tot ontdekking komen dat je al jaren met een angst rondloopt die niet van jou is, maar van een opvoeder of huisgenoot. Een familieopstelling geeft bij dit soort casuistiek vaak veel inzicht.
Besluit je toch om thuis te blijven, dan kan je altijd nog in een visualisatie de reis van je dromen maken, lekker veilig in je eigen stoel. Dit soort reizen zijn makkelijker dan je denkt, je komt overal, kan letterlijk de beelden zien, taferelen volgen, de geuren snuiven en de cultuur proeven. En het kost je helemaal niets!

Geen opmerkingen: