08-05-2009

Evolutie door vuur, koken en eten


De meeste reclamemailtjes die op een dag in mijn mailbox komen, verdwijnen ongelezen via de spamknop in de prullenbak. Soms zit er ééntje tussen, waardoor mijn aandacht getrokken wordt. Zo ook gister. Het betrof een aankondiging van een nieuw boek getiteld "Koken - Over de oorsprong van de mens" geschreven door de antropoloog Richard Wrangham. Hij beschrijft het proces dat mensen afstand genomen hebben van de aap door te leren koken.

Het boek is verkrijgbaar op nieuwamsterdam.nl. In de samenvatting schrijven zij hier het volgende over:

Waar komen we vandaan? Wat onderscheidt ons van de dieren? Antropologen en biologen zoeken de verklaring in onze evolutionaire geschiedenis. Na vele decennia waarin een bevredigend antwoord op zich liet wachten, biedt dit boek een even verrassende als overtuigende verklaring voor het ontstaan van de mens, zo'n twee miljoen jaar geleden.

Het leren beheersen van vuur en vooral het koken van voedsel boden onze voorouders ongekende voordelen: een veiliger leven op de grond en voedzamer voedsel. Een fundamentele verandering van de anatomie en de hersenen was het gevolg. Het leven rond een kampvuur, het verzamelen van voedsel en het bereiden ervan, maakten de mens echter ook kwetsbaar. Een nieuwe sociale structuur was het gevolg: het huishouden. Richard Wrangham maakt op heldere wijze duidelijk dat door de beheersing van vuur en het koken van voedsel apen mensen werden.

Dit onderzoek en daarmee ook het boek, triggert mij als (voormalig) levensmiddelentechnoloog. Het bevestigt tevens dat een carrierestap vanuit de levensmiddelenindustrie richting coaching en het verzorgen van geestelijke voeding nog niet zo onlogisch is: van veiligheid naar kwetsbaarheid. Twee polen van dezelfde lijn. En die zie je in mijn werkzaamheden ook nu nog terug. Het verzorgen van lekkere lunches tijdens trainingen (ik ben op deze trainingsdag net weer klaar met dit ochtendritueel) en daarna volgt om 10.00 uur een programma met familieopstellingen, waarbij de dynamieken ontstaan in de verschillende huishoudens van de deelnemers in kwetsbaarheid onderzocht worden. Ik wens jou een voedingrijk en kwetsbaar weekend toe.

Geen opmerkingen: