25-02-2009

Patchworkfamilies


De meeste mensen zullen de term patchwork kennen vanuit de hoek van het handwerken. Patch betekent "lapje stof". Zo maakt men van vele lapjes een warme deken.
Ook het systemisch werk kent de naam patchwork. Hierbij wordt dan gedoeld op samengestelde gezinnen. Iets wat heden ten dage steeds meer voorkomt. In dergelijke gezinnen is het ingewikkeld om de juiste positie in te nemen. Dit heeft met name te maken met de verschillende rangorden die gelden. Denk hierbij aan:
- eerste partner, tweede partner
- partnerschap versus ouderschap
- ouder en kind
- verschillende leeftijden tussen de kinderen
- ouder en stiefkinderen
Alleen dit rijtje maakt al duidelijk dat het risico op het ontstaan van ongewenste dynamieken, omdat de feiten niet erkend worden, op de loer ligt. En het wordt er niet makkelijker op dat eerdere relaties vaak onder druk en met ruzies beƫindigd zijn, die vaak nog langere tijd na de scheiding doorwerken. De loyaliteit van de kinderen naar ouders zorgt er dan ook nog voor dat bijvoorbeeld een nieuwe partner ten onrechte als vader of moeder gezien wordt, terwijl het verlangen naar de echte ouder blijft ook als deze niet in beeld is. Het bovenstaande gegeven leidt meer dan eens tot een ware reallife soap. Wil je meer weten over het innemen van de juiste plek in jouw patchworkfamilie, kom dan eens voor een familieopstelling.

Geen opmerkingen: