13-01-2009

Water voor de ziel


In deze tijd komen er opvallend veel mensen in mijn praktijk die bezig zijn met het openen van het hart.
Gister las ik in het boek "Hart voor de wereld" - het chakrasysteem als perspectief voor de ontwikkeling van de mensheid van Anodea Judith een mooie passage waar water de basis vormt om het hart de ruimte te geven.

Ik citeer een paar passages:"water is als symbolisch element van de ziel het vloeibare medium dat verkoelt, voedt en loutert. Het vervoert de moleculen der emotie van innerlijke ervaring naar uiterlijke expressie. Het verkoelt en tempert het vuur van de woede; het komt vrij in het verdriet van onderliggende kwetsuren. Voordat we het hart kunnen openen, dienen onze wonden eerst te zijn schoon gemaakt door het water van de ziel".

"Water houdt verbandt met de voelfunctie - de mysterieuze brug tussen de geest en het lichaam, die het onbewuste en bewuste met elkaar verbindt. Wanneer we de wateren van de ziel willen voeden, dienen we de voelfunctie in ere te herstellen".

Meditaties met water vormen een mooie basis om dit proces van reiniging in gang te zetten. Een voorbeeld van zo'n meditatie:
- ga rustig en ontspannen op je stoel zitten
- maak een goede gronding en zet je kruin open
- verplaats je aandacht naar je hart
- onderzoek je hart op de gebieden waar het stroomt en niet stroomt
- kom je een niet stromend gebied tegen, wandel dan in gedachten met een emmer naar een rivier, meer of een bron met zuiver water
- vul je emmer met dit water en neem die mee naar je hart
- leeg zorgvuldig deze emmer water in je hart of dep die plekken die om aandacht vragen met water
- vraag of het water die elementen, dat verdriet, die boosheid, die kwetsures weg wil spoelen die opening van het hart in de weg staan
- het "vervuilde" water kun je terug geven aan de aarde, daar wordt het door Moeder Aarde geneutraliseerd
- voel met alle zintuigen (ruiken, proeven, voelen, kijken, horen) wat deze reiniging met je doet
- haal zonodig nog meer emmers zuiver water uit de bron
- zorg dat je gedurend deze meditatie liefdevol en mededogend naar jezelf bent
- wees blij met alle (kleine) veranderingen
- vul aan het eind van je meditatie je hart op met mooie, verse en zuivere energie. Die is in grote hoeveelheden om je heen, in de aarde of in de kosmos.

Ik wens je een zuiver hart toe!

Geen opmerkingen: