03-06-2008

Vriendschapsdiagram


In psychologiemagazine van mei 2008 staat een leuke oefening om te onderzoeken of je uit relaties haalt wat er in zit en of de belangrijkste mensen ook de meeste aandacht krijgen.
Pak hiervoor een groot vel papier en schrijf je eigen naam in het midden. Zet daar om heen de namen van de mensen met wie je een (vriendschaps)relatie hebt of waar je waarde aan de relatie schenkt. Je kunt kiezen om hiervoor verschillende kleuren te gebruiken, waarbij bijvoorbeeld onderscheid gemaakt kan worden tussen familie, collega's, kennissen en sportvrienden. Zorg dat in de tekening tot uitdrukking komt wie voor jou belangrijk en minder belangrijk zijn. Ga tijdens het tekenen niet nadenken, werk vanuit je basisgevoel en intuïtie.
Als je klaar bent, dan neem je de tijd om de tekening te analyseren. Blijf steeds weer nieuwsgierig naar datgene wat je getekend hebt. Let op afstand, schrijfgrootte, gebruikte kleuren en stel je zelf wezelijke vriendschapsvragen. Zoals wat vind ik belangrijk, wat zoek ik, ontbreken er relaties, welke veranderingen zijn de afgelopen jaren opgetreden. Daarnaast is het interessant om je ideale vriendschapsdiagram te maken en je vervolgens af te vragen: wat zou je kunnen veranderen om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen, zodat je ideaal werkelijkheid wordt?

Geen opmerkingen: