27-11-2007

Goede overdracht, goed afscheid nemen


Vandaag begeleidde ik een organisatieopstelling bij een aantal projectleiders. Zij moesten door tijdgebrek projecten aan elkaar overdragen. De nieuwe projectleiders hadden de ervaring dat zij zich niet vrij voelden om het project te leiden. Zij vonden dat de "oude" projectleiders te veel invloed uit wilden oefenen. De organisatieopstelling maakten echter duidelijk dat de nieuwe projectleiders onvoldoende in hun kracht gingen staan en eigenlijk bleven leunen op de oude projectleiders op die momenten dat ze het even niet meer wisten.
Het bleek nodig om de oude projectleider te bedanken voor bewezen diensten, hun te vragen om in een nieuwe rol te stappen als (gelijkwaardig) sparringpartner en hiervoor een passende positie te kiezen (op meer afstand van het project). De nieuwe projectleiders konden daardoor het gekregen project omarmen en de benodigde verantwoordelijkheden op zich nemen.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goede overdracht, die niet alleen bestaat uit het overdragen van taken en verantwoordelijkheden, maar ook uit goed afscheid nemen. Pas dan kan het vervolg van het project succesvol zijn.

2 opmerkingen:

Quillonpaper zei

In English??

Adriana van Schalken | Familieopstellingen zei

Het ziet ernaar uit dat deze opstelling een succes is gebleken. Zulke inzichten lijken vaak logisch als je er later op terug kijkt, maar het vinden van de oorzaak kan soms zo ontzettend moeilijk zijn.

Groeten Adriana