27-10-2007

Systemisch werk uitgelicht 7 - dynamiek: ik doe het in jouw plaats


De dynamiek "ik doe het voor jou" ontstaat als iemand iets ziet of kan, wat een ander niet zag of gekund heeft.

Zo zie je dat kinderen een beroep kiezen, waarbij zij de dromen van de één van de ouders waar maken. Deze heeft bijvoorbeeld zelf niet de mogelijkheden of het lef gehad om een bepaald vak te kiezen. Het kind gaat het dan doen in plaats van de ouder. Het kind staat dan vaak ambivalent tegenover het gekozen vak.
In een opstelling is deze dynamiek zichtbaar, doordat de representant die het doet in plaats van de ouder, een hele kinderlijke uitstraling op het gezicht heeft en weinig kracht voelt ten op zichte van het gekozen vak. Het laten doen van een uitspraak richting de ouder "ik deed dit vak voor jou en ga nu mijn eigen keuze maken" geeft vaak veel verlichting.

In maatschappelijke zin kan het zijn dat de huidige generatie moet boeten voor iets wat zich in de historie heeft afgespeeld en toen niet gezien werd of bekend was en nu wel. Denk hierbij aan de schadelijkheid van giflozingen, bepaalde medicijnen of asbest. De huidige generatie neemt "de schuld" op zich.
Hier kan het evenwicht hersteld worden, door terug te gaan in de historie en diegene op te stellen die verantwoordelijk is voor de daden. In de opstelling neemt deze persoon zijn egen aandeel in de schuld door de gedupeerden te achten en de aanwezigheid van de huidige generatie die ten onrechte de schuld op zich genomen heeft, te erkennen en de last terug te nemen.

Geen opmerkingen: