25-10-2007

Systemisch werk uitgelicht 5 - dynamiek: ik volg je


Vandaag ga ik nader in op de dynamiek "ik volg je". Deze dynamiek treedt op als iemand in het systeem niet geëerd is of het systeem (gedwongen of vrijwillig) vroegtijdig heeft moeten verlaten. Door het collectieve geweten zal iemand anders in het systeem steeds opnieuw direct of indirect "aandacht" vragen voor de niet geeerde persoon of de persoon die geen plek (meer)heeft. Dit zal net zolang duren tot voldaan is aan de systeemvoorwaarden: er is plek voor iedereen en/of de balans van geven en nemen.

In organisaties kan deze dynamiek optreden als bijvoorbeeld een medewerker met een conflict ontslagen wordt. Als de directie of de medewerkers deze gebeurtenis onder het tapijt schuiven of de ontslagen medewerker niet eren voor datgene wat hij gedaan heeft, dan bestaat de kans dat een andere medewerker de ontslagen medewerker gaat volgen in het vertoonde (vaak ongewenste) gedrag.
In gezinnen is deze dynamiek zichtbaar als een persoon om bijvoorbeeld geloofsovertuigingen genegeerd wordt (uit de familie is gestoten) of dat er onvoldoende gerouwd is om een (jong) overledene (ouders, kinderen, miskraam of abortus)en er ook niet meer over deze persoon gesproken wordt. Een ander familielid (vaak één van de kinderen) volgt dan de overledene. Dit uit zich in dagelijks leven door depressiviteit, eetproblematiek of suïcidale neigingen.

In een opstelling wordt deze dynamiek zichtbaar doordat de persoon die genegeerd wordt, dikwijls in de startopstelling geen plek heeft. Eén van de andere representanten staart dan naar een plek op de grond.
Heeft degene die gevolgd wordt wel een positie in de opstelling dan focust de volgende persoon dikwijls naar de rug van deze persoon. Als je alle representanten een natuurlijke beweging laat maken, dan ontstaat er een beeld van "me and my shadow". Degene die volgt, maakt letterlijk dezelfde bewegingen en gaat een vergelijkbare weg als diegene die geen plek (meer) heeft of niet of onvoldoende geëerd is.

Deze dynamiek kan opgeheven worden door:
- de niet geëerde persoon een plek in het systeem te geven (een representant toevoegen)
- de niet geëerde persoon door de juiste persoon te laten bedanken voor bewezen diensten
- degene die onvoldoende gerouwd heeft, te laten zeggen tegen de overledene: ik mis je
- de volger te laten zeggen: ik blijf en laat jou gaan

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen: