26-10-2007

Systemisch werk uitgelicht 6 - dynamiek: ik draag iets voor jou


Vandaag is de dynamiek "ik draag iets voor jou" aan de beurt.
Soms is de last (schuld, rouw, hoeveelheid werk) die iemand moet dragen zo groot, dat een ander besluit om (onafgesproken) een deel van deze last over te nemen. Deze laatste persoon wil het de eerste persoon dan makkelijker maken en eigenlijk gaat dat nog verder want indirect zeg iemand daar dan ook mee "ik ben beter dan jij". Bij deze dynamiek is er sprake van een onbalans in geven en nemen. Uiteindelijk zal iedereen zijn eigen lot moeten dragen.

Een zakelijk voorbeeld is een medewerker die werk over gaat nemen van een directeur, omdat deze te veel op zijn bord heeft liggen. Het betreft hierbij werk dat echt bij een directeursfunctie hoort. De medewerker wordt hier niet extra voor betaald.
In een gezin zijn kinderen soms geneigd om verdriet van de ouders over te nemen als zij zien dat een ouder het alleen niet verwerkt krijgt. Zij proberen dan het verdriet voor hun ouders te dragen.

In een opstelling is deze dynamiek te herkennen aan de houding van een representant. Die staat vaak met afhangende schouders en klaagt over zwaarte of iets op de nek voelen. Het evenwicht kan hersteld worden door deze representant iets zwaars (een tas, bak of steen) in de hand te geven. Deze wordt dan vaak als loodzwaar ervaren. Vervolgens geeft deze representant de last terug aan de rechtmatige eigenaar met de woorden "ik heb deze last voor je gedragen en geef het nu aan je terug".

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen: