09-08-2007

Werken met dromen


Ik droom me helemaal suf op dit moment. Ik ken het in periodes waarin ik op wisselende locaties slaap, rust en ontspanning vind, transformaties doormaak of nieuwe dingen meemaak. Het werkt voor mij goed om mijn droom zodra ik wakker word aan iemand te vertellen. Daarna schrijf ik hem op in een boekje. Door de dag heen probeer ik er dan betekenis voor mezelf aan te geven. Dat lukt de ene keer wat beter dan de andere keer.

Over de betekenis dromen zijn verschillende theorieën. Dromen zijn behulpzaam bij het afronden van onverwerkte emoties over de dag. Ieder persoon of ding wat je in de droom tegenkomt is een deel van je eigen (sub)persoonlijkheid. Dan heb je nog de zogenaamde lucide dromen. Dit zijn dromen die je heel bewust meemaakt. Je weet dat je droomt maar het lijkt levensecht. Sommige mensen ervaren dit als een spiritueel hoogtepunt. Gevoelens van uittreden waar de dromer vervolgens gaat zweven, vliegen of reizen door het universum zijn daar niet vreemd bij.

Als je een droom het gehad en deze totaal niet kan plaatsen dan kun je met behulp van de opstelling de volgende oefening doen.
Schrijf zoveel mogelijk van je droom op papier. Benoem hierbij zowel de mensen, dingen, dieren, maar ook de context waar de droom zich in afspeelt. Probeer je ook om de kleuren, sferen en geluiden te herinneren. Als je klaar bent, dan lees je het verhaal nog een keer over en kiest een paar elementen uit waarbij je benieuwd bent naar de betekenis. Pak even zoveel blanco A4-tjes als elementen die je wilt onderzoeken. Schrijf de naam van het element op het A4-tje en geef ze een plekje op de grond, waarbij de totale opstelling van de A4t-jes een weergave is van de verhouding/ ingenomen posities tussen de elementen in de droom. Vertrouw hierbij op je intuitie. Maak jezelf leeg door even je ogen te sluiten. Ga op één van de A4-tjes staan en probeer zoveel mogelijk te registreren wat er met je gebeurt op deze positie. Dit kun je doen met ogen open en ogen dicht. Neem waar op fysiek niveau (wat valt op in je lichaam), emotioneel niveau (wat ervaar je, blijheid, woede, verdriet, neutraal), mentaal niveau (de gedachten, zowel in kwaliteit als kwantiteit), spiritueel niveau (energie, uitstraling, geloof, religie). Vervolgens kijk je vanaf deze positie, naar de andere elementen. Registreer ook hier wat opvalt. Dan stap je van het A4-tje af en schrijft al je ervaringen op. Zodra je klaar bent, stap dan op het volgende element. En herhaal de bovengenoemde stappen. Aan het eind kijk je wat deze opstelling je allemaal voor informatie heeft gegeven en waar je mogelijke verbanden kunt leggen.

Als je droom en/of de opstelling een nare ervaring is geweest, dan kun je door met de A4-tjes te gaan schuiven en zo een herordening tussen de elementen aan te brengen, wellicht posities vinden die prettiger voor je voelen. Uitgangspunt van een opstelling is namelijk: er is voor alles en iedereen in een systeem een goede plek te vinden. Dus ook in een droom.

Geen opmerkingen: