08-10-2008

Loopbaanopstellingen


Vroeg of laat kent iedereen wel momenten in zijn of haar loopbaan die minder succesvol verlopen. Het gaan over een baan die te hoog gegrepen is, minder aansluit bij de aanwezige passie en wensen of zich afspeelt in een context (organisatie, collega's, leidinggevende) die zorgen voor persoonlijke uitdagingen.
Opstellingen kunnen bij dergelijke loopbaanvraagstukken voor verheldering en inzicht zorgen. In loopbaanopstellingen worden naast personen vaak thema's gerepresenteerd. De opstellingen kunnen plaatsvinden met representanten in de ruimte, vloerankers of personen. Mijn ervaring is dat vaak juist de kleine opstellingen veel informatie geven.

Een paar opstellingsvarianten bij loopbaantrajecten:
- jij en je werk
- jij en je compententies (je plaatst dan een aantal blanco representanten en onderzoekt in de opstelling waar deze voor staan
- je huidige baan, een nieuwe baan en datgene wat er tussen in staat
- jij en een aantal loopbaankeuzes (bijvoorbeeld mogelijke nieuwe banen A, B, C)
- jij en je dilemma in je werk
- jij en je leidinggevende
- jij, huidige resultaten en gewenste resultaten

Belangrijk is om je te realiseren dat elk loopbaanvraagstuk herleid kan worden naar het familiesysteem. Ook in je werk ben je vaak bezig om patronen ontstaan in de jonge jeugd te herhalen. Als je jezelf bewust wordt van het patroon, dan kan gewerkt worden aan het doorbreken hiervan.
Veel succes. Ik ga zelf de komende week op een andere manier met mijn loopbaan aan de slag en zal dus even off-line zijn.

Geen opmerkingen: