24-11-2009

Aan wie moet je nu loyaal zijn?


In een organisatieopstelling tijdens een workshop met jonge managers van een groot wetenschappelijk instituut, stelde iemand de vraag "welke positie hij het beste in zou kunnen nemen in een situatie waarbij waarschijnlijk enkele van zijn collega's in het kader van bezuinigingen het veld moeten ruimen". Een vraagstuk waarvan ik vermoed dat vele er mee te dealen hebben in deze tijd. De opstelling liet zien op welke manier managers klem komen te zitten tussen de partijen die het besluit genomen hebben en het team waar hij of zij de leiding over heeft. Vervolgens hebben we verschillende scenario's uitgeprobeerd, waarbij de spelers steeds een andere positie toe gewezen kregen. In het ene geval voelde zowel de besluitvormende partijen als het team zich in de steek gelaten, in het andere geval floreerde de besluitvormer en voelde het team zich niet veilig en ook was er een opstelling waarbij het team zich prettig voelde en de besluitvormer op een comfortabele afstand stond. In alle gevallen voelde de manager de druk en bleek het moeilijk om positie te kiezen. Een positie die past bij het opkomen voor de werknemers en het loyaal zijn aan de "bazen" die gericht is op het creëren van een open setting waarbij iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt, in deze onprettige situatie. Na veel passen en meten was het toch mogelijk om een dergelijke opstelling te vinden. Zoals altijd werd weer duidelijk: er is voor iedereen een goede plek in een systeem. En toen het lukte, was iedereen blij dat zij zich betrokken voelden en nu konden kijken naar een gemeenschappelijk probleem. Wellicht een mogelijkheid openend naar een creatieve oplossing.....

2 opmerkingen:

Jelle den Breejen zei

Goededag Nienke,

Gaaf om te lezen hoe in dit geval het opstellen creatief 'onderzoekend' ingezet is. Ik heb wel nog een vraag: ik krijg de indruk uit het stuk dat je voor de gehele opstelling gebruik gemaakt hebt van de leden van het systeem zelf. Klopt dat? En zo ja, wat zijn je ervaringen daarmee in tegenstelling tot het werken met 'neutrale' stand-ins?

Hartelijke groeten en succes.
Gabriël den Breejen

Unknown zei

Beste Gabriel,

Ik heb hier met allemaal mensen uit dezelfde organisatie gewerkt, maar wel van hele verschillende divisies verspreid door het hele land. Dus er was sprake van afstand en nabijheid.
Mijn ervaring is overigens dat als je de rollen functioneel maakt (bijv. manager, p&o, MT, directie, finance etc.) het heel goed mogelijk is om een opstelling te maken met mensen uit de eigen organisatie. Het is dan wel belangrijk dat de begeleider van de opstelling de mensen vraagt naar hun beleving in het hier-en-nu. De eerste uitvraagronde kan het nog zijn dat mensen in hun "hoofd" gaan zitten, naarmate de opstelling volgt blijkt het dat mensen door de aangebrachte herordeningen hun logica gaan loslaten en vertrouwen op hun gevoel.

Hartelijke groet,
Nienke