18-04-2008

Hoogopgeleide heeft het te druk voor zelfontwikkeling


Financieel Management publiceert de resultaten van een onderzoek dat uitgevoerd is door het TNS Nipo en Getronics Pink Roccade. De strekking hiervan is, dat hoogopgeleiden te weinig tijd ervaren om zich bezig te houden met zelfontwikkeling. Voor de nieuwkomers op de arbeidsmarkt staat 73 % achter dit statement, voor diegene die al langer dan 10 jaar werken is dat 56 %.
Mijn ervaring is dat mensen zich meer druk maken dan ècht druk zijn. Het is een soort pose die hoort bij het kuddediergedrag. Hierdoor wordt geen afstand genomen van het werk.
Pas als je daar toe in staat bent en even tegen de stroom inzwemt, realiseer je je dat achterover gaan zitten en een moment van zelfreflectie nemen eerder tijd oplevert dan tijd kost. Een vorm van overgave, die ook confronterend is, omdat je dan oog in oog met je eigen schaduwkanten komt te staan. Dus eigenlijk een soort kruispunt, wil je werkelijk weten wie je bent, hoe je handelt en welk defensiemechanisme je drijfveer is of blijf je nog liever even op de vlucht met daarmee de mogelijkheid om de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen.

1 opmerking:

Unknown zei

't Is wel een gezellige kudde: Voor de ranch staat een groot bord met "druk-druk-druk" en daar achter zie je vele koeien grazen, babbelend over het feest der herkenning....

Fijne dag!