04-06-2013

(Ge)SLA(agd)




Dit jaar hebben wij een wat uitgebreidere moestuin dan andere jaren. In vier vierkante meters tuin verbouwen wij verschillende gewassen. Sla is er één van. En ondanks het matige voorjaar groeit dat als kool. Er is zelfs zo veel dat we eigenlijk niet weten wat er mee te doen. Want iedere dag sla eten is wel een beetje te veel van het goede. En het aantal lunchende trainingsgroepen wordt zo tegen de zomer ook wat minder. Er rest dan natuurlijk nog maar één ding - het onderzoek of je er ook soep van kunt maken. Ik kon me er eerlijk gezegd weinig bij voorstellen, maar vond toch een paar recepten. Reden genoeg voor een try-out - natuurlijk wel met de nodige aanpassingen - een beetje van anderen en een beetje (veel) van mezelf.
En resultaat was verbluffend lekker - dus het soepenassortiment is er weer met eentje uitgebreid.

Ingrediënten:
- pluksla
- rucola
- ui
- ei
- bouillon
- bloem
- boter
- paprikapoeder
- peper
- zout
- kervel
- basilicum
- Pernod
- creme fraiche (optioneel)

Bereiding:
Fruit de gesnipperde ui in boter. Voeg de sla toe en roerbak die korte tijd. Roer de bloem door het sla uimengsel tot een soort roux. Dan onder goed roeren water, bouillon, kruiderijen, ei en Pernod toevoegen. Breng het geheel aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer.
In verschillende recepten staat dat het lekker is om creme  fraiche toe te voegen, vlak voor serveren. Maar wat mij betreft is dat niet eens nodig.

By the way Christianne Beerlandt schrijft over sla dat het je zintuigen aanscherpt, je helpt om tot rust te komen en te ontdekken wat je eigen ritme is. Last but not least reikt sla je de zin van het leven aan.
Doe mij nog maar zo'n heerlijk kopje slasoep :-)

Geen opmerkingen: