31-05-2013

Spiegel van de Ziel



Deze week vond in het Bolwerk de laatste dag van de training Coach-Inn-Systemen plaats. Een training waarin de deelnemers leren om zelf familie- en organisatieopstellingen te begeleiden. Tijdens deze dag oefenden de deelnemers met een eenvoudige, maar zeer diepgaande systemische en sjamanistische werkvorm. Eentje die ik graag geef en ook met jullie wil delen.

Voor deze oefening worden tweetallen gevormd. Eén van de twee (de vraagsteller) formuleert innerlijk een vraag of stelt een thema vast waarvoor hij of zij zoekend is naar antwoorden. Antwoorden die de vraagsteller verder brengen in zijn proces.
De vraagsteller plaats de ander (de representant) intuïtief en gevoelsmatig in de ruimte. Zodra dat gebeurd is, gaat de vraagsteller recht tegenover de representant staan op een nabije afstand waarbij enige mate van systeemdruk gevoeld wordt door beiden. De twee personen kijken elkaar in de ogen zonder te spreken, net zolang totdat de vraagsteller bij een diepte is aangekomen, waar hij innerlijk het antwoord weet. Dit kan soms zomaar 10 minuten duren - blijf al die tijd geconcentreerd en gefocust. Er zal uiteindelijk een weten zijn dat zich aandient als een flits - een weten dat misschien concreet is, maar ook weer vervlogen kan zijn alvorens je het gevoel hebt dat je het echt beet kunt pakken. En vertrouw er op, het maakt niet uit hoe het inzicht tot je komt. Het is niet nodig om het antwoord cognitief te snappen. De opstelling zal sowieso zijn werk doen. De ander heeft nl. voor jou gefungeerd als spiegel van de ziel.

Geen opmerkingen: