22-02-2012

Scholenopstelling


Gister kwam er in mijn praktijk een aankomend brugklasser met haar ouders. De vragen waar zij met een opstelling naar wilden kijken, hadden betrekking op de schoolrichting (gymnasium, atheneum, havo etc.) en schoolkeuze. Er volgden erg inzichtelijke opstellingen, die later meer dan een bevestiging bleken te zijn voor de al eerder ontwikkelde voorkeuren. De informatie die de teener tijdens de blinde (of verdekte) opstellingen gaf, bleek 1-op-1 passend met de ervaringen opgedaan tijdens de open dagen. Eens te meer werd duidelijk dat er "gewoon" vertrouwd kon worden op de intuïtie.

Wil je zelf ook een verdekte schoolopstelling doen, ga dan alsvolgt te werk:
- bepaal over welke scholen informatie gewenst is
- schrijf op identieke briefjes de naam van de school
- vouw de briefjes zo, dat niet leesbaar is welke school op welk briefje staat
- leg de briefjes intuïtief op een rijtje in de kamer op de grond
- leg evt. vloerankers over de briefjes heen (zie foto onder)
- leg daar tegenover een vloeranker voor degene die de keuze moet maken
- degene die de keuze moet maken, gaat op het vloeranker staan en voelt hoe hij/zij zich voelt ten opzichte van de verschillende (blinde) keuzemogelijkheden. Word je steeds bewust van die optie waar de aandacht naar toe gaat, welk gevoel daarbij ervaren wordt en of er nog andere informatie is
- evt. kunnen de ervaringen gedeeld en opgeschreven worden
- als alle keuzemogelijken aan bod geweest zijn, dan bepaald de kiezer naar welke vloeranker de voorkeur uit gaat. Vertrouw hierbij op je gevoel!
- het is een extra optie om ook de scholen te representeren door op het vloeranker van de scholen te gaan staan en te voelen hoe zij zich verhouden ten op zichte van de leerling. Vertrouw op de verkregen informatie!
- evt. kan het vloeranker van de kiezer ook nog bovenop de "voorkeurschool" worden gelegd, zodat gevoeld kan worden hoe het (letterlijk) is om op die school te zitten
- tot slot worden de briefjes bekeken en wordt duidelijk naar welke school de voorkeur in deze opstelling uitgaat. Naar verwachting komt in deze opstelling veel informatie vrij die ondersteunend kan zijn bij het maken van de juiste schoolkeuze. Veel succes!

Geen opmerkingen: