18-09-2011

Opstelling met vloerankers

Je kunt een opstelling met zogenaamde vloerankers goed gebruiken om meer informatie over een situatie te krijgen die komen gaat en te onderzoeken welke positie je het beste in kan nemen. Het is mogelijk om een dergelijke opstelling in je eentje te doen. In dat geval is het wel belangrijk dat je open staat voor ieder antwoord en perspectief. De werkwijze is alsvolgt.
- zorg voor een paar A4-tjes, placemats of lappen stof die als vloeranker kunnen fungeren. Markeer de kijkrichting door bijvoorbeeld een kruisje op het vloeranker te tekenen of de vloeranker in een vorm te knippen (zie foto)
- bepaal m.b.t. welke situatie je een opstelling wil maken
- stel vast welke personen een wezenlijke rol spelen bij deze situatie
- bepaal welk vloeranker welke persoon representeert
- maak de opstelling door de vloerankers op die posities in de ruimte te leggen zodat er een representatieve opstelling ontstaat waar de verhoudingen tot uitdrukking komen conform jouw werkelijkheid
- ga op het vloeranker staan wat jou representeert en voel:
* jouw fysieke "zijn" - jouw fysieke gewaarwordingen
* jouw emotionele "zijn" - jouw emoties
* jouw mentale "zijn" - jouw gedachten
* jouw energetische "zijn" - uitstraling, gidsen en begeleiders
* met welke andere vloerankers/representanten heb je contact
* hoe ervaar je dit contact
- ga vervolgens op alle andere vloerankers staan en ervaar op dezelfde boven beschreven manier hoe deze personen zich voelen
- realiseer dat je dan al heel veel informatie hebt, waar je iets mee kunt
- als je wil mag je alle vloerankers herordenen tot een nieuwe opstelling - probeer toe te werken naar een opstelling waar iedereen zich prettig bij voelt (er is altijd voor iedereen een goede plek te vinden)
- zodra je voldoende informatie hebt gekregen en/of iedereen een goede positie heeft gevonden, dan stop je de opstelling. Bedank in gedachten de personen die aanwezig zijn geweest en stapel de vloerankers weer op elkaar.
Vertrouw erop dat je doordat je deze opstelling gedaan hebt, in de dagelijkse praktijk ook de juiste positie in zult nemen. Je hoeft hier niet cognitief over na te denken of een aktieplan op te stellen, het gaat vanzelf. Veel plezier.

Mocht je vaker dergelijke opstellingen willen maken, alleen of met klanten, en hiervoor een vloerankerset willen aanschaffen: de vloerankers op de foto kun je bestellen via www.coach-inn.nl

Geen opmerkingen: