10-06-2011

Daar waar het werkelijk over gaat



Het proces van opstellen begint doorgaans met een interview. De bedoeling is om een vraag te formuleren en te bepalen welke elementen opgesteld gaan worden. Daarnaast is het prettig om een indruk te krijgen van de manier waarop de vraagsteller in de betreffende situatie staat. Voor de begeleider een belangrijk moment om goed bij zichzelf te blijven, want deze fase is dikwijls gekleurd door de beleving en het perspectief van de vraagsteller, wat je gemakkelijk op het verkeerde been kan zetten. De oplossingsrichting ligt nl. doorgaans daar waar de vraagsteller hem niet verwacht, anders had hij of zij de oplossing zelf allang gevonden.
In het kader van meebewegen is het goed om voor de vraagsteller herkenbare elementen op te stellen ook als je verwacht dat de essentie elders ligt. Je kunt altijd tijdens de opstelling het verrassende element, "daar waar het werkelijk over gaat" inbrengen. Want je mag er vanuit gaan dat als er in een systeem gedoe is, dat datgene waar het echt over gaat (bewust of onbewust) nog vaak onder het tapijt ligt en daardoor niet genoemd wordt. Vertrouw daarin als begeleider op je intuitie.

En beide aspecten kwamen we beiden gister in een workshop tegen, dat wat nog onder het tapijt ligt en (nog) niet gezien kon worden en dat datgene waar het werkelijk over gaat (en dat is in de basis heel vaak de liefde tussen ouders en kinderen), zo ook nu. Het was een kwetsbare, ontroerende en grootse avond, dank allen

Geen opmerkingen: