02-09-2010

Familieopstellingen en kinderen


In gezinnen waar "gedoe" is, biedt een familieopstelling veel soelaas om inzicht en beweging te brengen. Je kunt dit alleen doen, samen met je partner, maar ook een opstelling samen met de kinderen werkt erg goed. Hoe oud of beter gezegd jong deze ook zijn. Deze week had ik weer een mooie ervaring met ouders en kinderen die een "foto" met matjes van hun gezin maakten. Dit vormde de basis voor de opstelling. En iedereen was hard aan het werk. De één in de opstelling, de ander buiten in het spel of binnen met een tekening. En zo werden er in een paar uur tijd ongemerkt 3 existentiele thema's van dit systeem aangeraakt, uitgewerkt en in beweging gezet. En nu maar vertrouwen dat de opstelling de komende tijd zijn werk doet en er veranderingen waarneembaar zullen zijn. Ben je geïnteresseerd in opstellingen met kinderen, dan is de bijscholing met Ingrid Dijkstra (schrijfster van o.a. het boek "Kind en Famielot") wellicht iets voor jou.

2 opmerkingen:

Adriana van Schalken | Familieopstellingen zei

Leuk om te lezen dat je dit met het gezin hebt gedaan, dat maakt het ook wat makkelijker om eraan te beginnen denk ik. Heeft het geholpen?

Unknown zei

Beste Adriana,

Ik werk regelmatig met familieopstellingen waarbij het hele gezin aanwezig is. De reacties die ik vaak na langere tijd terug krijg, is dat de gezinnen na de familieopstelling veel welkome veranderingen ervaren hebben, zowel als individu, maar ook als geheel systeem.

Hartelijke groet,
Nienke