03-07-2007

Eten wat bij je past

Tot nu toe heb ik vooral geschreven over de geestelijke voedingskant. Natuurlijk hoort in dit blog ook de fysieke voedingskant. Mensen die in het Bolwerk trainingen gevolgd hebben, kennen mijn lunches. Befaamd noemen ze die, met eigen gebakken brood, verse salade en altijd een eigen gemaakte soep.

Om mij heen hoor ik allemaal mensen die aan het lijnen zijn (Sonja Bakkeren, bloedgroependieet, Montignac, Atkinson, noem ze maar op). Eigenlijk geloof ik daar niet zo in, misschien wel voor de korte termijn, maar niet op de lange baan. De juiste proporties is één, maar ik denk dat het ook heel erg samenhangt met de voedselkeuze. En wat goed is voor een mens, jouw persoon, dat hangt heel erg af van de levensfase waar je in zit. Als je dit in alle eerlijkheid aan jezelf vraagt, dan weet je het antwoord wel. Het is net als kleuren, de ene keer zit je in de blauwe periode, terwijl in een andere tijd, roze het helemaal is. Ook met eten kun je in kleurenperiodes zitten, de groene tijd (veldsla, andijvie en spinazie), de gele periode (mais, witlof en gele paprika) en de rode tijd (tomaat, rode paprika en radijs). Ook kan het zijn dat je de ene keer behoefte hebt aan vlees en de andere keer juist gaat voor vegetarisch.
De Ayurvedische keuken maakt een onderscheid in 3 types Vata, Pitta en Kapha. Vata kan het beste warme, zoet, zuur en zoute maaltijden nuttigen, Pitta vaart wel bij lauw en pittig, terwijl Kapha floreert bij scherp en bitter. Er zijn verschillende sites waar je een test kunt doen, om te onderzoeken tot welk type jij behoort.
Kies je uiteindelijk om te eten wat bij je past, dan moet je vaak eerst afrekenen met het dogma "eten wat de pot schaft" en je daarna realiseren dat je in een gezin wellicht meerdere gerechten moet klaar maken. Een kunst op zich. Gun jezelf in elk geval een try-out en oordeel dan. Nog een advies: houd het familie-eet-ritueel in ere al eet ieder zijn eigen kostje.

Vandaag een recept voor de "groene" - pitta eters, een soep die door de cursisten tot favoriet is uitgeroepen.

Recept Spinaziesoep
40 gram boter
40 gram bloem
water
bouillonblokjes
6 deelblokjesspinazie (diepvries)
1 ei
0,5 eetlepel pataks currypasta mild
1 lepel geraspte kokos
peper
zout
chilipoeder
koksroom (optioneel)

Bereidingswijze:
Maak een roux van bloem,boter, kokos en currypasta. Voeg water en bouillonblokjes toe. Kluts het ei en breng dit onder goed roeren over in de soep. Voeg spinazie toe en breng de soep op smaak met peper, zout, chilipoeder en evt. koksroom.
Eet smakelijk!

1 opmerking:

Tanja zei

Ik heb de spinaziesoep op tijdens een cursus van Jeannette! De soep was heerlijk! :)

Groetjes, Tanja