17-11-2008

Mediteren


In de bijlage met Hart en Ziel van de Volkskrant stond afgelopen zaterdag een interessant verslag van een onderzoek over het effect van mediteren. Hieruit blijkt dat meditatie een pure hersentraining is. Al na een paar dagen oefenen, presenteren mensen beter en lijden ze minder onder gevoelens die er niet toe doen.
Ook de ontroerende documentaire The Dhamma Brothers, die de Boeddhistische Omroepstichting gister uitzond, stond in het teken van mediteren. Het deed verslag van een 10 daagse meditatietraining aan gevangenen, die vast zitten voor het plegen van zware delicten. Door de training konden zij (vaak voor het eerst dit leven) met mededogen naar zichzelf en anderen kijken en vonden rust in zichzelf ondanks het feit dat zij waarschijnlijk de rest van hun leven in de gevangenis door zullen brengen. Deze uitzending wordt overigens op 22 november herhaald.
Voor mij weer een goede reden om ook in drukke tijden mijn prioriteiten anders te stellen en iedere dag de tijd te nemen om de weg naar binnen te gaan. Ik wens jou ook een mooie tocht naar jezelf toe.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Mooi!!!xxd

Anoniem zei

Soms komt de wijsheid uit het Oosten, soms uit het Westen....