De zuurkoolclub
Hij staat weer pruttelend in de gang, de pot vol met eigen gemaakte zuurkool. Een traditie die wij al meer dan 35 jaar in ere houden. Mijn ouders zijn er mee begonnen samen met een paar vrienden. Inmiddels is de groep uitgebreid met hun kinderen, aanhang en nu ook al met kleinkinderen. Ieder jaar in oktober komt de groep bij elkaar en worden met een ritueel de witte kolen en savoye kolen geschaaft en gestampt met de toevoeging van karnemelk, jeneverbessen, zeezout en peperkorrels. De gestampte kool gaat in het vat met waterslot, zes weken wachten zodat het geheel fermenteert en dan kan het eten beginnen. Heerlijk! Iedere maand tot aan april eten we gezamenlijk een keer zuurkool en het is de bedoeling dat er elke keer weer een ander recept geserveerd wordt. De variatie blijkt onuitputtelijk. Als er iemand een lekker zuurkoolrecept kent, dan hou ik me aanbevolen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten