Systemisch werk uitgelicht 2
Het weekend gezinspirit was een groot succes. Voor mij was het de eerste keer dat ik in een workshop met ouders en kinderen gelijktijdig aan het werken was. Vanuit systemisch perspectief een interessante ervaring. Het was bijzonder om de wisselwerking tussen ouders en kinderen mee te maken en te observeren. Het bracht mij dicht bij mijn gevoel en de manier waarop ik zelf met mijn ouder geprobeerd heb om het systeem in evenwicht te brengen.
Nu weer verder met het systemisch werk uitgelicht. Met het onderwerp, tegenstellingen. Wij zijn erg geneigd om in tegenstellingen te denken: donker en licht, zwart en wit, dader en slachtoffer, blank en zwart, macht en onmacht. Natuurlijk zijn er nog wel meer tegenstellingen te bedenken. Deze tegenstellingen geven ook een idee dat er dan sprake is van ongelijkheid. In het gedachtengoed van systemisch werk wordt er vanuit gegaan dat deze tegenstellingen niet bestaan of beter gezegd er wordt aan deze paradoxen voorbij gegaan.
Er kan alleen een dader zijn, als het slachtoffer iemand tot dader maakt, maar daarmee wordt het slachtoffer eigenlijk meteen ook de dader. Dit heft dader en slachtofferschap op. Er is dan ook meteen sprake van gelijkheid, die maakt dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen deel.
Het is een gegeven dat er in een systeem altijd gestreefd wordt naar een (overlevings)evenwicht. Zodra ook maar iemand in het systeem iets verandert (ander gedrag, iets toe laten, iets loslaten, communiceren vanuit een andere positie), zullen de andere deelnemers uit het systeem reageren om het evenwicht weer te stabileren. Het is dus zinvol om eenzijdig en als eerste de verantwoordelijkheid te nemen om een verandering in gang te zetten en er op te vertrouwen dat de rest van het systeem dan wel volgt.
Heb jij een idee, waar jij het iniatief kan nemen om iemand te erkennen of vergeven door te bedenken dat je niet alleen slachtoffer maar in datzelfde geval ook dader bent.
Wordt vervolgd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten