12-02-2012

Herinburgering


Na zes weken down-under geweest te zijn, is het wel weer even schakelen. Tijdsverschillen van 12 uur, temperatuurverschillen van 40 graden en het verschil tussen vakantie en werken. Het voelde net alsof er een soort herinburgeringscursus nodig was vooral gericht op het winterse weer; bevroren waterleidingen ontdooien, sneeuwschuiven, draadjesvlees maken en natuurlijk mocht de erwtensoep ook niet ontbreken. Me realiserend dat van deze soep het recept nog niet op het blog staat, volgt die hierbij.

Ingredienten:
- spliterwten
- knolselderij
- aardappel
- winterwortel
- selderij
- schouderkarbonade (bij niet vegetarische variant)
- rookworst (bij niet vegetarische variant)
- peper
- zout
- bouillon
- ketjap
- maggi

Werkwijze:
Kook de spliterwten in ruim water gedurende ca. een uur. Schep evt. het schuim er van af. Schil de aardappel, wortel en knolselderij en snijdt deze in kleine blokjes. Voeg deze samen met de in stukjes geknipte selderij toe aan de gekookte spliterwten. Voeg bouillon, ketjap, maggi, peper en zout naar smaak toe en kook het geheel weer ca. een uur. Mocht je meer van een gladde soep houden, gebruik dan nog even de staafmixer.
Bij de vleesvariant, snijdt de schouderkarbonanade in blokjes, kruid ze naar smaak en bak de blokjes bruin. Snijd de rookworst in plakjes. Voeg het vlees (met jus) op het laatst toe aan de soep.

Heerlijk om dit te eten met roggebrood, katenspek en mosterd.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: