22-04-2008

Dalai Lama ereburger van Parijs


Nu.nl meldt vanochtend dat de Dalai Lama tot ereburger van Parijs is uitgeroepen. Nos Teletekst voegt hier aan toe dat de Dalai Lama nog niet officieel gereageerd heeft.
Bij dit soort berichtgeving, juist in deze tijd, waarin de spanningen tussen verschillende landen en volkeren al opgelopen is, klinkt mij dit als olie op het vuur gooien. Gaat het hier over een split of een toenadering? Aan de ene kant zijn wereldleiders bezig om banden aan te halen of te bemiddelen en aan de andere kant lijkt het alsof in dat zelfde land acties ondernomen worden om deze verzoeningspoging te ondermijnen door de stop van het bad er in één ruk uit te trekken.
Vanuit systemisch perspectief vind ik het interessant om oordeelloos te onderzoeken welke krachten en tegenkrachten hier spelen en wat voor dynamieken hierdoor ontstaan. Wat zijn de gevolgen op mondiaal niveau, wie bestuurt nou wie, wat is actie en reactie en waar leidt dit alles toe? Er vanuit gaande dat niets voor niets gebeurt, geloof ik dat ik even op een afstand op de tribune plaats ga nemen om vanuit metacommunicatie het vervolg waar te nemen en te proberen om de "logica" te begrijpen en doorgronden.

Geen opmerkingen: