27-04-2011

De weg plaveien


Vandaag mocht ik een opstelling begeleiden van een jongere, die inzicht wilde krijgen in het verloop van persoonlijke keuzeprocessen, die niet altijd even gelukkig uitgevallen zijn. Opvallend was al direct het heldere en ook krachtige energieveld dat zich opende. (On)wijs was de les, die ook ik goed in mijn oren geknoopt heb.
"Ga niet terug om diegene waarvan jij ziet dat ze "beschadigd" zijn hulp te bieden of op te halen, maar ga vooruit om eerst voor jezelf en daarmee ook voor hen de weg te plaveien zodat zij kunnen volgen. Zo kunnen zowel jij als de ander genieten van het leven. Dat is wat je doen staat, dat is waar je voor gekomen bent".

Ontroerend! Dit alles werd nog eens extra kracht bij gezet, door de luide innerlijke stem die aangaf welke Healingartsfles ondersteunend zou kunnen werken bij dit consult. Deze bleek helemaal over dit thema te gaan. En de jongere, die vooraf zei niet zoveel met dit soort dingen te hebben; nou die zat er maar op eigen iniatief en ging met Healingartsfles in zijn broekzak happy en naar eigen woorden bevrijd huiswaarts. Wat een kanjer.

Op zo'n dag begrijp ik de woorden van Margriet van Bentem, de docent waar ik mijn readingopleiding volgde helemaal: "dit is nu het mooie werk dat we mogen doen".

25-04-2011

Licht



Het licht schijnt voor alle ogen,
maar niet alle ogen zien het licht.

E. von Feuchtersleben

19-04-2011

In of uit de download

Tijdens trainingen over systeemwerk of energiewerk worden vaak zulke boeiende vragen gesteld, die het mogelijk maken om af te stemmen op het grote geheel om zo via een "download" het antwoord te krijgen. Vaak zijn deze antwoorden heel treffend en vooral ook eenvoudig. Bijna dat je zelf schrikt van de mooiigheid als je het uitspreekt. Ze komen als het ware vanzelf, net of "iemand" anders de woorden aanreikt en ik ze mag uitspreken. Elke keer weer denk ik, die moet ik onthouden, maar tegen die tijd dat ik de download ga reproduceren weet ik het niet meer exact, ze lijken wel ongrijpbaar, gegaan met de wind. Gister had ik zo'n moment, nog steeds ben ik aan het zoeken naar de uitgesproken woorden, maar omdat het zo diepgaand voelde, wil ik de strekking toch alvast met jullie delen:

"het denken in en handelen naar de dualiteit van dader- en slachtofferschap kan helpen om aanwezige pijn dragelijk te maken, de pijn zal hierdoor echter nooit verdwijnen".

18-04-2011

Transformatieritueel

Afgelopen vrijdag vond in het Bolwerk weer een op het sjamanisme gebaseerd transformatiewiel plaats. Tijdens de dag doorloop je de vier windrichtingen. Een soort cyclus van plannen, actie, verankering en rust.
Het oosten staat voor de lente (geel), de babyfase, daar waar de plannen gemaakt worden. Om vervolgens in het zuiden (rood), de puberfase de benodigde actie te creeeren. In het westen (zwart), de volwassenfase gaat het om verankeren. In de noordelijke windrichting (wit), die van de ouderdom, is de wijsheid, de rust en zijn er ook hulpbronnen. De energetische en creatieve oefeningen in de vier kwardranten zorgen voor de benodigde transformatie. En dat heb ik op een hele prettige manier gemerkt dit weekend. Het is net of er een sluier opgetrokken is, waardoor vernieuwing vooraan in de kast is komen te liggen.
Wil jij ook op zo'n manier transformeren, laat het dan weten, dan plan ik weer een nieuwe datum.

14-04-2011

Een salade van zijn

Doorgaans ben ik niet zo van het fruit en zeker niet in salades, maar daar lijkt verandering in gekomen te zijn. Doordat onze "parttime" huisgenoten een mango hadden gekocht, maar alweer vertrokken waren voordat deze gerijpt was, werd ik uitgenodigd om deze te verwerken. Hierdoor kwam een nieuwe salade op de menukaart voor de trainingen te staan:

Ingredienten voor de sla:
mango
druiven
sinaasappel
ijsbergsla
gemengde sla van veldsla, rucola ed.
pijnboompitten
olijven (optioneel)
bosuien (optioneel)
bieslook
tuinkers

Ingredienten voor de dressing:
honing
mosterd
peper
zout
balsamicoazijn
frambozenazijn
paprikapoeder
tuinkruiden

De bereiding is een kwestie van alles door elkaar mengen. En daarna vooral genieten van deze friszure en ook zoete salade. Verrassend genoeg heb ook ik genoten. Genoeg reden om het boek Hoorn des overvloeds van Christiane Beerlandt te raadplegen. Waarbij de sinaasappel staat voor "kiezen van het pad van het leven", de druif "de mens laat geloven dat het zuivere, pure en waardevolle in hem aanwezig is" en de mango "bijdraagt om los te laten om te leven in het nu-moment vol vreugde en enthousiaste krachten, zonder enige vorm van spanning.
Een mooie staat van "zijn" lijkt me. Eet smakelijk.

08-04-2011

Mijn leven leven

Ik leef mijn leven in steeds wijdere kringen
Rainer Maria Rilke


Een gevoel van ruimte en vrijheid en tevens van eindeloosheid en "lost". Die verdraaide dualiteit ook! Fijn weekend.

04-04-2011

Bezig met je eigen figuur

Bij een 1-op-1 opstelling met als basisthema voeden en gevoed worden, waarbij ook lichaamgewicht een item was, ontstond op het whiteboard rondom de representant van de vraagsteller een soort getekend en gekleurd lijnenspel. Dit fungeerde als grondvorm - de grondtoon - de essentiele verbindingen om in eigenheid en kracht te staan. Zonder nog bewust met het thema voeding bezig te zijn, deed ik een download voor één van de gerepresenteerde elementen. Deze gaf aan: "het is belangrijk om vooral met je eigen figuur bezig te zijn in plaats van met het figuur van anderen". Dat deze uitspraak een dubbele betekenis had bij deze vraagstelling realiseerde ik me pas later.
De moraal van het verhaal: "door in verbinding met jezelf te zijn, kunnen anderen zich aan je spiegelen, zonder dat hierbij onnodige energie wordt verbruikt".

01-04-2011

Boodschap van een koolmees

Het was 29 maart. Ik was bezig met de voorbereidingen voor een trainingsdag. Met mijn armen vol met een pan soep en een salade kwam ik het Bolwerk binnen. Via de deur die even open gestaan had terwijl ik aan het heen en weer lopen was, bleek er een koolmees naar binnen gevlogen. We schrokken duidelijk van elkaar. Al pratend probeerde ik het vogeltje gerust te stellen, wat helaas niet kon voorkomen dat hij een paar keer tegen het raam fladderde. Uiteindelijk ging hij met één pootje omgekeerd aan een steel van een bloem hangen om uit te rusten en bij te komen. Ik gaf hem aan dat hij alle tijd mocht nemen. Ik heb nog extra deuren en ramen opengezet zodat er meerdere vluchtwegen ontstonden en ben richting het huis gegaan. Een half uur later ging Jeannette richting Bolwerk en heeft het vogeltje begroet, waarop deze zijn eigen weg ging, hoog in de lucht.

Benieuwd naar de betekenis van de koolmees, raadpleegde ik "Als de dieren spreken konden" van Christiane Beerlandt. Ik citeer een paar zinnen. Koolmees is er om je op te vrolijken en het zonnige, zorgeloze en speelse element in je aan te spreken. Zij vertelt je hoe je kan loslaten en is gericht op mooie dingetjes maken, liedjes uitbrengen. Wanneer zij stilzit, voel je haar wijsheid, de kracht die uit haar lijfje, uit haar ogen straalt. Zegt de mees nog: "mens twijfel niet aan jezelf, aan je koninklijke waarde. Neem je ruimte breeduit in en geniet van het lauwe levenswater. Baad je in rust, maar bijt kordaat de appel door. Koester je in je eigen moederlijke warmte en voed je aan de oerbron en geef door aan anderen waar je kan. Schenk liefde aan jezelf, aan allen die het goede waardig beleven. Beschutting? Die vind je in jezelf.

Zou het een boodschap van mijn moeder geweest zijn? Zij vloog 16 jaar geleden, precies op deze dag, plotseling uit dit aardseleven.