31-03-2009

Flow in samenwerken


Het tot stand brengen van een effectieve, inspirerende samenwerking, blijkt toch altijd weer een kunst op zich. En als het dan eenmaal goed loopt, dat blijft investeren en onderhoud dikwijls noodzakelijk.
Zo bleek ook gister in gesprek met een samenwerkingspartner. In januari zetten wij samen een zeer succesvolle workshop neer. Nadien waren we allebei "in" voor een vervolg. Een middagje bij elkaar, nieuwe plannen maken, data prikken en wij dachten "klaar is kees". Maar het bleek anders. Het lukte ons niet om uit de startblokken te komen. En uiteindelijk besloten we de workshop te cancellen en bij ons zelf te rade gaan, wat er aan schortte. Een dosis zelfreflectie en een uitdraai van een gezamenlijk human designchart gaf ons al snel het benodigde inzicht. Het ging over subtiele energieën met betrekking tot leiderschap, actie-reactie en context die het verschil maakten. Inmiddels hebben we een hele goed voelende doorstart gemaakt.
Wil jij ook inzicht hebben in een samenwerkingsrelatie, denk dan eens aan een coachsessie waar gebruik gemaakt wordt van de inzichtgevende informatie in Human Designcharts.

30-03-2009

Versteende krant


Gister en vandaag ben ik druk bezig geweest met graven om de wortel van de gekapte perenboom uit de grond te krijgen. Tussen de aarde vond ik een versteende krant. De letters waren nog goed leesbaar en het artikel bleek over president Eisenhower te gaan. Even googlen bracht mij de kennis dat Eisenhower president is geweest van 1953 tot 1961. Waarschijnlijk zijn deze kranten in de grond terecht gekomen toen de boerderij die op dit erf stond, is afgebroken om een nieuw huis en een loods op te trekken. Ik heb daar nog foto's van.
Een gek idee om op deze manier even contact te hebben met oude tijden. Het is net of ze even herleven. Back to the roots!

27-03-2009

Een moderne manier van werken aan je conditie


Na lang wachten, want de fabrikant kon de grote vraag niet aan, heb ik gister de Wii-fit kunnen aanschaffen. Meteen maar gestart met het trainingsprogramma. Ongelofelijk wat de ontwerpers daar allemaal in verwerkt hebben. Van trainers tot grafieken, van weegschalen tot balansmetingen.
Door het doen van afwisselende oefeningen, zoals yoga, aerobics, balansspelen en spiertraining is het de bedoeling dat je lijf gezonder wordt en beter in conditie komt. Vooraf stel je jezelf een doel en tussentijds kun je allerlei metingen en testen doen, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de gemaakte vorderingen. Voer je een oefening niet goed uit dan verschijnen de trainers in beeld om extra aanwijzingen te geven.
Of het werkt weet ik niet, maar het is wel hardstikke leuk om te doen. Het is even een gek idee om voor de TV je trainingsprogramma af te werken. Het voelt als meedoen met "goedemorgen Nederland". En de buren zullen ook wel wat van die maffe capriolen voor het raam vinden. Maar vooralsnog trek ik me daar niets van aan en ben onverstoord aan de slag gegaan. Ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen.
Ik wens je een fit weekend toe!

26-03-2009

De ideale speeltuin


Een klant kwam met de vraag waarom zij altijd de verkeerde werkgevers uitkiest en wat zij moet doen om de juiste werkkring aan te trekken. Eigenlijk had zij al beslist om van baan te gaan veranderen.
We bespraken haar Human Designchart om te ontdekken waar mogelijkerwijs conditionering heeft plaats gevonden. Dit werkt ondersteunend om het proces van deconditionering in gang te zetten. Aansluitend deden we een kleine opstelling. En wat bleek? De huidige werkkring kan als een ideale speeltuin fungeren om te oefenen met thema's als bij jezelf blijven, werken vanuit eigen authenticiteit en bewustworden van de kwaliteiten van de groep waar jij toe op aarde bent (metaforisch gezegd: ben je geboren als reus, elfje, trol of fee). Al met al een verrassende wending!

De bovenstaande foto heeft overigens voor mij nostalgiscche waarde: het is de speeltuin waar ik als kind veel gespeeld heb en goede herinneringen aan heb. Ik wens je een fijne dag toe in jouw eigen speeltuin.

25-03-2009

Opruimwoede


Geïnspireerd door het voorjaar en de komst van nieuwe huisbewoners ben ik de afgelopen tijd enorm aan het opruimen, ordenen en weggooien. Ik heb daarbij een soort stelregel: één jaar niet aangeraakt, betekent rijp voor het ronde archief. Bij vorige opruimslagen smokkelde ik altijd wel met mijn eigen bedachte regel. Zo stonden er bijvoorbeeld nog altijd de studieboeken, die ik eerlijk gezegd al jaren niet meer aangeraakt heb en naar verwachting de komende tijd ook niet zal gaan openen. Een goed moment om rigoreuzer te werk te gaan. Inmiddels zijn er van de 30 dozen nog maar 6 over. Dat schiet op! En een (eigen) ruimte dat het geeft.
In de Feng Shui wordt ook geadviseerd om regelmatig je kelder en de zolder op te ruimen. Is het daar een puinhoop dan kan het zijn dat je moeite hebt om respectievelijk je voeten goed op de grond te zetten en je richting te bepalen en/of nieuwe inspiratie toe te laten.
Ik wens je een gezonde gronding en een lege bovenkamer toe!

24-03-2009

Eigen ruimte


"Eigen ruimte", het zijn slechts twee woorden met een grote impact die in verschillende gesprekken bij mij terug kwamen vandaag. Of het nu gaat om fysieke, energetische of gevoelsmatige eigen ruimte, ieder mens heeft er recht op. En waarom leidt het dan toch meer dan eens tot ongewenste discussies en ruzies. Heeft het te maken met belangen of conditionering? Is het soms moeilijk om de ander ruimte te geven of lastig om juist eigen ruimte te nemen. Een dualiteit, waarbij de werkelijkheid en ook waarheid mijns inziens vaak in het midden ligt. Het is mijn ervaring dat als je ieder individueel geval tot op de draad toe ontrafelt, er vaak gevochten wordt op het ene vlak terwijl de wens eigenlijk gericht is op het andere vlak.
Eén ding is in elk geval belangrijk, weet dat je met je aura veel invloed kunt hebben op het al dan niet hebben van eigen ruimte. Een aura is flexibel en kent een soort magneetwerking. Door de juiste mindset en intensie kun je zelf jouw eigen ruimte "inregelen" en creëren. Wil je hier meer over weten en mee oefenen, dan ben je van harte welkom tijdens de Energiedag op 9 mei a.s.

23-03-2009

Maandagochtend Inspiratie


Soms zijn er van die maandagochtenden waarop ik bij het opstaan nog geen idee heb hoe de week gaat lopen. Ik heb wel een paar afspraken staan en ga wat heen en weer pendelen tussen Amersfoort en Voorschoten, maar heb verder nog geen vaste plannen en voornemens. Eigenlijk best prettig als het to-do lijstje niet zo lang is. Op die manier is er ook weer ruimte voor iets nieuws. Een goed moment om inspiratie op te doen door een Tarotkaart te trekken. Ik maak dan graag gebruik van de Innerchild Kaarten. Zij zijn beeldend en bieden de mogelijkheid om je fantasie de vrije loop te geven.
Vandaag bracht het mij de kaart van Moeder de Gans. Een kaart die gaat over nieuw leven en een nieuwe geboorte die werkelijkheid wordt. Zij brengt weelde aan manifestatie en biedt een ei waarin alles van het universum verborgen ligt.
Mijn eerste associatie is het bezoek dat ik vanmiddag samen met mijn lief aan een notaris ga brengen, met als doel het zakelijk vorm geven van onze samenwoonplannen. Maar het voelt alsof er meer is dat op korte termijn gemanifesteerd mag worden, maar zoals een goed manifesting generator (human design) betaamt, laat ik de energie hiervan nog even door mijn lichaam stromen, voordat ik daar mee naar buiten kom.
Fijne week!

20-03-2009

Productontwikkeling


Toen ik nog in de levensmiddelenindustrie werkte, inmiddels alweer zo'n 10 jaar geleden, was productontwikkeling één van de vakgebieden waar ik me graag mee bezig hield. Dit varierde van het namaken (matchen) van bestaande sausen of kruidenmengsels tot helemaal innovatief bezig zijn. Ik vond het altijd een erg leuk proces: recept schrijven achter de computer, een batch maken op kleine schaal in het laboratorium, proeven en als het even meezat de fase van schaalvergroting. Ook nu heb ik er nog veel plezier in om bijvoorkeur uit een ogenschijnlijk lege koelkast nog een fantasierijke maaltijd te toveren.
Vandaag kwam daarbij een voor mij nieuwe, eenvoudige en lekkere salade uit de koker en aangezien die voor een training in het Bolwerk bedoeld is, volgt hierbij meteen het recept.

Ingredienten:
- krulsla
- komkommer
- tomaten
- bosui
- cottage cheese
- tuinkers
- pesto
- augurk
- balsamicodressing
- peper
- zout

Werkwijze:
Leg de sla onderin de schaal. Snijd de tomaten, bosui en komkommer in kleine stukjes en leg die boven op de sla. Giet er een klein beetje balsamicodressing overheen en
strooi er wat vers gemalen peper en zout op.
Meng de cottage cheese met de pesto en drapeer die over de salade. Garneer het geheel met augurk en tuinkers.

Eet smakelijk en een prettig weekend!

19-03-2009

Met een snik en een traan


3 jaar geleden besloot de perenboom in mijn achtertuin om zijn laatste adem uit te blazen. Dit gebeurde precies op een moment dat ik zelf ook bezig was om bepaalde banden los te maken. Wederom een bewijs van synchroniciteit met de natuur en dat ook de minder leuke dingen in het leven onderdeel zijn van een groter geheel. Ondanks dat meerdere mensen tegen mij gezegd hebben dat het tijd werd om de boom te kappen, zodat er nieuwe deuren geopend zouden kunnen worden, heb ik tot vandaag nodig gehad om "het afscheid" te doorleven. Gepaard met een snik en een traan van mijn zijde - ik was erg gehecht aan de "tekening" van de boom, heeft mijn buurman vanochtend gezorgd dat er in no-time een mooie berg vuurkorfhout voor de zomer ligt. Eerlijk gezegd viel het afscheid minder zwaar dan gedacht en geeft het een gevoel van ruimte. Ik vroeg mij vandaag dan ook meerdere keren af waarom ik daar zolang voor nodig gehad heb. Eigenlijk niet zo'n interessante vraag, want daarmee zou ik het tussenliggende proces bagatalisseren. Er is nu eenmaal tijd nodig om lichaam en geest op één lijn te brengen. Nu rest mij nog de laatste etappe, fysiek waarschijnlijk overigens niet de lichtste: het uitgraven van de wortels, zodat er een geheel nieuwe fundament kan ontstaan om weer verder op te bouwen.

18-03-2009

Een zaak van het hele gezin


In een paar opstellingen die ik in de afgelopen tijd begeleidde werd het eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om bij een abortus, miskraam of vroegoverlijden gezamenlijk te rouwen en de dochter of zoon, broer of zus een plek te geven. Hiermee kan iedereen de plek innemen die hem of haar toe behoort en wordt er voorkomen dat er om deze reden gedoe ontstaat. Allereerst gaat het erover dat de vader en moeder samen hun rouwproces doorlopen en als ouders de zorg voor het overleden kindje op zich nemen. Als er al andere (oudere) kinderen zijn, dan worden zij er bij voorkeur direct bij betrokken (en anders kort daarna). Het is voor hun belangrijk om te weten dat zij een broertje of zusje hebben, die fysiek niet in een aards jasje zal zitten, maar er wel bijhoort. Ook zullen de kinderen op deze manier het (soms niet getoonde) verdriet van hun ouders beter begrijpen. Een zorgvuldig en gezamenlijk proces in een vroege fase voorkomt dat er in een latere fase ongewenste dynamieken ontstaan. Want als de ouders het overleden kindje geen plek geven, dan zal één van de andere kinderen deze vaak ondankbare taak uit liefde voor het systeem op zich nemen, met alle gevolgen van dien.

17-03-2009

Als een schaap over de dam is..........


Vanochtend opende de Volkskrant met het bericht dat er in de bankwereld sprake is van iets unieks. Floris Deckers, bestuursvoorzitter van Van Lanschot, heeft nl. openlijk sorry gezegd voor zijn rol in de credietcrisis. Systemisch gezien een interessant gebaar. De hand in eigen boezem steken, verantwoordelijkheid nemen en een erkenning voor de buitenwereld. Mij geeft dit een gevoel van verbinding en samen, in plaats van wij en zij. Wellicht is de crisis snel voorbij als vele bankiers volgen. Dit geeft een geheel nieuwe evenwicht met misschien een betere balans van geven en nemen, waarbij recht gezet wordt, wat in het verleden krom is getrokken. We zullen maar zeggen als één schaap over de dam is, dan volgen er meer..............
En heren bankiers als u de behoefte voelt om meer inzicht te krijgen wat u systemisch met uw organisatie kan doen, zodat de credietcrisis snel voorbij is, dan nodig ik u graag uit voor een organisatieopstelling. Gister las ik een nieuwsbrief van het Hellinger Instituut dat een paar Braziliaanse collega's van grote banken u met succes zijn voorgegaan.

16-03-2009

Net echt


In de afgelopen 2 jaar heb ik 3 CD's met visualisaties ontwikkeld: energiemanagement in de dagelijkse praktijk, bedrijfsenergie waarnemen en familie energie waarnemen. Tot nu toe drukte ik zelf de CD labels, sneed de inlay op maat en vulde de CD box. Een soort monikkenwerk dus. Gister ontving ik de eerste zending van een grotere oplage. Met ontwerpen van Hester van Zijll de Jong van Z in beeld en het dupliceren en bedrukken van de CD's door André van Keulen van AK media zijn het al zeg ik het zelf, schitterende producten geworden. Het geeft mij zo'n gevoel van "net echt". Altijd een leuk moment om weer eens naar de ontwikkeling van mijn bedrijf te kijken. Gestart op 5 maart 2001 op een klein studeerkamertje en als ik dan nu op 16 maart 2009 zie wat er in die ruim 8 jaar allemaal is neergezet, dan ben ik eigenlijk wel trots. Iedere keer weer een stapje voorwaarts. Ik ben benieuwd hoe het er over 8 jaar uitziet.....

13-03-2009

Kracht, krachtiger, krachtigst


Gister werd in een opstelling erg mooi inzichtelijk wat het verschil in kracht kan zijn tussen twee verschillende aanvliegroutes gericht op het doorbreken van een aanwezige dynamiek. De vraag ging over het verlangen van de vraagsteller om een echte volwaardige plek in het leven in te nemen. Kort gezegd, werden twee aspecten opgesteld. De vraagsteller (1) en een representant voor diegene die de vraagsteller benoemde als de persoon, die een belangrijke rol speelt in het niet kunnen innemen van een plek (2). Er werden in het verloop van de opstelling twee verlossende uitspraken uitgetest:
A) representant 2 sprak uit tegen de vraagsteller: ik zie je staan en geef je een plek
B) de vraagsteller sprak uit tegen representant 2 - ik neem mijn plek die ik aan je weggegeven heb, weer terug.
Bij de eerste test begon de representant van de vraagsteller te snikken en knikte langzaam ja. Een beweging waarbij je voelde dat die even ruimte bood, maar niet onvoorwaardelijk was en zou kunnen leiden tot terugval naar het oude gevoel. Bij de tweede test voelde de representant van de vraagsteller veel kracht en ontspande zichtbaar. Een verschil van wachten totdat de ander geeft (co-dependency) of de verantwoordelijkheid nemen voor jezelf (indepedency). Door deze opstelling ontstond bij de vraagsteller naderhand een soort domino-effect. Zij realiseerde zich dat zij op veel meer plekken delen van zichzelf heeft achtergelaten. Door deze stap voor stap op te gaan halen, kan een mooie weg naar heelwording en éénwording ingeslagen worden.

12-03-2009

Wensen dat je kind gelukkig is


Regelmatig komen ouders in mijn praktijk, dikwijls in de knoop met zichzelf en de wens uitend als mijn kind maar gelukkig is. En daar zit wat mij betreft direct de dualiteit. Een kind kan vaak pas gelukkig zijn als de ouder gelukkig is. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat je als ouder eerst je "eigen boel" op orde brengt, dan volgt je kind vaak vanzelf.
Een kind is zo loyaal aan het familiesysteem dat hij of zij hetzelfde gedrag als de ouder gaat vertonen, zij het vaak in uitvergrote vorm. Het gedrag verdient dan geen schoonheidsprijs, maar herbergt vaak wel veel oplossingsrichtingen. Probeer naar het ongewenste gedrag te kijken vanuit het perspectief dat het "slechts" symptomen zijn. Word je bewust van de onderliggende vaak indirecte boodschap aan jouw adres en realiseer je dat pressie uitoefenen op het gedrag jouw kind kan schofferen, want die doet zo zijn of haar best om de gewenste beweging te creëren. En door met je kind bezig te zijn legitimeer je het wegblijven bij je eigen proces.
Wil je in dit proces wat extra tools of begeleiding, dan is de Ouder en Kindweek die van 27 april tot en met 1 mei gehouden wordt in de buurt van Rome een echte aanrader.

11-03-2009

Een leven zonder Internet


Soms probeer ik me voor te stellen hoe het leven er ook alweer uitzag zonder Internet en hoe het zou zijn als dat weer werkelijkheid wordt. Ik kan me de dag nog precies herinneren toen een vriend mij liet kennismaken met Internet. Hij was één van de vroege vogels als het gaat om het tijdstip van installatie. Ik heb mijn ogen uitgekeken en kon me toen nog weinig voorstellen hoe dat werkte en welke impact het ook in mijn leven zou krijgen. Nu is een dag zonder Internet bijna ontdekbaar. Boodschappen doen, kennis vergaren, mensen zoeken allemaal een fluitje van een cent. Natuurlijk zit aan het Internet ook een groot risico, zeker als het gaat over conditionering. De tijd heeft een enorme versnelling doorgemaakt en daarmee is er ook een nieuw verwachtingspatroon ontstaan. Een reactietijd van minder dan een dag is heel normaal, de voortdurende verleiding van aangeboden producten en diensten en niet te vergeten het nieuws dat zich reallife je kamer binnenkomt. Allemaal verleidingen die vanuit het perspectief van de Human Design bekeken vooral voor de generators (één van de vijf beschreven types) en daarmee 70% van de mensheid een grote uitdaging vormen. De generator functioneert het beste en gaat het meest efficient om met zijn of haar energie als zij de beslissingen vanuit hun buik nemen en niet met het hoofd. Het is nodig dat "het aanbod" gevoeld wordt door het hele lichaam en pas dan een ja of nee volgt. Aangezien het lichaam langzamer werkt dan de geest is een bedenktijd van een week geen overbodige luxe. Je snapt het al, het is dus voor velen van ons een hele kunst om bij zichzelf te zijn en te blijven in deze tijd. Succes!

10-03-2009

Harmonie der Sferen


In een sessie met Healingarts werd ik mij meer bewust van de werking van en de boodschap in de 5 platonische lichamen (Pythagoras en Plato). Zij worden ook wel de harmonie der sferen genoemd, omdat zij de basis vormen van alles wat leeft. Genoeg reden om na de indrukwekkende reis nog even verder te "googlen" naar informatie over de betekenis van al het waargenomene. In die zoektocht kwam ik het onderstaande gedicht tegen, dat mij zeer aansprak. Helaas ontbreekt de naam van de schrijver.

ik ga op reis en zoek de weg naar binnen
de harmonie der sferen diep in mij
en wie ik ben en was gaan samensmelten
heel hecht verbonden, maar ten diepste vrij
dan word ik prachtig licht en wondere klanken
op golven Liefde in een vrije val
reis ik vlak langs de grens van alle tijden
terug in de kracht van het Al...

09-03-2009

Schoolvoorbeeld


Een familie- of organisatieopstelling kent eigenlijk twee fasen. De eerste fase is de fase waarin onderzoek gepleegd wordt naar de aanwezige dynamiek. Hiervoor worden representanten geplaatst, waarmee het energieveld zich opent. De representanten delen hun ervaringen op de verkregen plek en er vinden testen plaats om meer zekerheid te krijgen over de aard van de dynamiek. De tweede fase is gericht op het opheffen van de dynamiek en het herstellen van het evenwicht. Soms zijn deze fases erg duidelijk te onderscheiden. Op andere momenten gaat de ene fase bijna onzichtbaar en geluidsloos over in de andere fase.
Gister gaf ik tijdens een workshop voor een groep van 20 mensen een demonstratie over het maken van een opstelling met Aurasomaflessen. Het is altijd even spannend op welke wijze de opstelling zich ontvouwd en of het daarmee geschikt "lesmateriaal" is. Helaas weet je dat pas als je bezig bent. Zonder twijfel was gister een schoolvoorbeeld. Het was een opstelling met duidelijk te onderscheiden fases, het had alle aspecten van een familieopstelling in zich, zowel de posities als de gekozen kleuren droegen veel informatie en de zon ging precies op de goede momenten schijnen. Heerlijk om dan de groepsenergie te voelen. Deze maakte de beweging van een opbouwende spanning, waarbij de toeschouwers op het puntje van hun stoel zaten naar een zucht van verlichting, achterover zitten en algehele ontspanning. Op zo'n moment voel ik altijd een intense blijheid met dank aan alle behulpzame energieën en ogenschijnlijke "toevalligheden".

06-03-2009

Misleiden


Ze was zo gewend anderen te misleiden, dat het een soort waarheid werd.

Louise Erdrich


Tijdens het interview voorafgaand aan een opstelling, krijg je op basis van het verhaal van de vraagsteller vaak een beeld van zijn of haar werkelijkheid. De kunst is om hier zolang mogelijk objectief en oordeelloos mee om te gaan. Je kunt door de eigen waarheid van de vraagsteller makkelijk op het verkeerde been gezet worden. Een opstelling opent het energieveld van het gehele systeem en dat geeft vaak hele andere perspectieven. Deze geeft inzicht in de wijze waarop de energielijnen werkelijk lopen. In een opstelling wordt doorgaans snel duidelijk hoe de projecties over en weer gaan. Dit kan leiden tot de versmelting van twee of meer dynamieken, afkomstig van verschillende leden van het systeem, die in de dagelijkse praktijk dikwijls leiden tot geharrewar over schuld en daderschap. Met een opstelling kan deze brei ontward worden, waarbij het opstellen van het spiegelbeeld duidelijk maakt, dat de thema's veel op elkaar lijken, maar de dynamiek toch echt net even anders is. Al is het maar omdat iedere dynamiek afkomstig is van een ander systeem, veelal het gezin van herkomst. Door de opstelling kan een ieder weer eigenaarschap nemen voor zijn of haar eigen lot.

05-03-2009

De ontmoeting tussen twee bewustzijnsvelden


Recentelijk mocht ik een intrigerende opstelling begeleiden. In deze opstelling ontmoeten twee bewustzijnsvelden elkaar openlijk. Dit betrof enerzijds het genetische bepaalde bewustzijn, vergelijkbaar met vooroudervelden en anderzijds het zielebewustzijn. In de opstelling ontwikkelde zich een enorme kracht en diepgang. Ook was er sprake van verwarring zowel bij de representanten, de vraagsteller als mijzelf. Het voelde ver voorbij het driedimensionale, net alsof in het energieveld een soort oneindigheid geopend werd. Een ervaring die ik graag nog verder wil onderzoeken. Als iemand vergelijkbare ervaringen heeft en wil delen, dan houd ik me aanbevolen!

04-03-2009

Transformatieprocessen in groepen


Ik ga er vanuit dat een groep mensen die bijeen komt, elkaar bewust of onbewust heeft uitgekozen. Het bewuste proces vindt natuurlijk plaats als mensen elkaar kennen en iemand besluit om al dan niet aanwezig te zijn. Het onbewuste proces dat via de energetische snelweg gaat, maakt dat individuen elkaar niet voor niets ontmoeten. Vaak kennen zij eenzelfde proces waar zij in zitten en kunnen zij behulpzaam zijn in elkaars transformatieproces. In een groep werkt iedereen een (eigen) vraagstuk uit. Door het uitwisselen van energie met elkaar is het mogelijk dat in zijn totaliteit diepere veranderingsprocessen ingezet worden. Soms staat de samenstelling van een groep al lange tijd vast. Vandaag geef ik een workshop familieopstellingen waarbij tot op het laatste moment nog niet duidelijk is wie er aanwezig zullen zijn. Dan komt er last minute weer eentje bij en dan belt er iemand vanwege ziekte af. Ik ben benieuwd welke transformatieprocessen vandaag aan de orde komen. Aan het eind van de dag zal vast meer duidelijk zijn, waarom de één uiteindelijk besluit om wel van de partij te zijn en de ander "dit feestje" aan zich voorbij heeft (moeten) laten gaan.

03-03-2009

De wetten van de stam


Iedere stam kent zijn eigen wetten. Al zullen zij in grote lijnen vaak een vergelijkbare grondgedachte hebben, dan kan de wijze waarop deze wetten worden nageleefd in de dagelijkse praktijk er toch heel anders uitzien. De cultuur, het geloof, de traditie en de rituelen kunnen zo ver uiteenlopen, dat er een gevoel van "afkomstig zijn van een andere planeet" ontstaat als de ene stam de andere stam bezoekt. En wat te denken als twee mensen afkomstig uit deze twee hele verschillende stammen, samen een relatie aangaan, omdat zij herkenning hebben op hartniveau. Dat kan alleen goed gaan als beiden kunnen buigen voor:
- de wetten van de eigen stam en die van de ander
- het karma van de voor- en schoonouders
- de grond/het land waar zij zelf opgegroeid zijn en die van de ander
- het lot van zichzelf en van de ander.
Kortom een hele uitdaging als twee culturen elkaar ontmoeten in een relatie. Een familieopstelling kan veel inzicht geven als dit gegeven strubbelingen, botsingen of twijfels oproept. Ik informeer je hier graag verder over.

02-03-2009

Waar komen de woorden vandaan?


Gister las ik in een boek over Human Design een interessant stukje over het verschil in herkomst van gesproken woorden. Het klinkt zo logisch, maar ik heb er nooit zo bij stil gestaan dat dit belangrijke informatie is voor zowel zender als ontvanger. En dat hiermee eens te meer duidelijk wordt waarom communicatie soms zo moeizaam kan verlopen.
De bronnen, de bedenkers, de motoren van de woorden die De Human Design onderscheidt (deze wijken overigens wat af van de namen en functies van de chakra's), zijn:
- de mind (het denken)
- het g-centre (het zelf)
- het hart (ego, daadkracht en wilskracht, het bewijzen)
- het zonnevlecht (de emoties)
- de buik (de basis, de Boeddha)
- de milt (de intuïtie en lichaamsbewustzijn)

Iemand die bijvoorbeeld spreekt vanuit het g-centre zal er waarschijnlijk veel meer moeite mee hebben om feedback te ontvangen, dan iemand die spreekt vanuit de mind. In het eerste geval is het een aanval op het zelf of het zijn. Dat voelt anders aan dan het krijgen van een weerwoord op het denken. En wat als je zelf een denker bent en iemand reageert vanuit zijn of haar emoties. Een lastig gegeven om de juiste verbinding te maken. Zo zijn er vele bedreigende combinaties te bedenken en daarmee even zoveel aspecten waar de communicatie mis kan gaan. Mijns inziens is het belangrijk voor jezelf om te weten, welk centrum jouw natuurlijke motor is en vandaaruit proberen te spreken. Door bij dit gegeven stil te staan, weet je waar zowel de valkuilen, kansen en bedreigingen bij jezelf en ook bij anderen in communicatie te voorschijn kunnen komen. En bij jezelf blijven is natuurlijk al een hele kunst op zich.