28-11-2008

Met de mode mee of bij jezelf blijven


Het druk hebben, lijkt wel mode. Wie ik ook spreek en (helaas) ook als ik naar mezelf kijk, het woord druk komt bijna altijd terug. En als iemand het niet druk heeft, dan maakt diegene zich druk om het niet druk zijn. Hoor je er dan nog wel bij of ben je een buitenbeentje? Veel drukte is ongeleid, niet efficient en onderdeel van ons defensiemechanisme. Het is in die gevallen gedrag gericht op niet afgewezen worden, zorgen voor eigen veiligheid, het hebben van bestaansrecht, het erbij horen of het naarstig op zoek zijn naar voeding.

De kunst is om energie te krijgen door bij jezelf te blijven, je intuitie te gebruiken en op het juiste moment op de juiste plaats de juiste dingen te zeggen en te doen. En is dat moment niet daar? Verlies dan geen energie, ga stil in een hoekje te gaan zitten of leuke dingen doen en zwijg net zolang totdat er weer zo'n goed moment voorbij komt. Je kunt daarbij gebruik maken van de goede intentie en de energetische snelweg. Zoals een luie succesvolle ondernemer gister zo mooi zei: ik was weer toe aan een paar nieuwe klanten en heb daarom maar even het raam opgezet. De klanten kwamen letterlijk aanwaaien.

27-11-2008

Onvermijdelijke processen


Soms zijn transformatieprocessen onvermijdelijk. Al probeer je deze beweging met je verstand, fysieke zijn, defensiemechanismen of routinematige handelingen nog zo hard tegen te werken, je geestkracht heeft anders besloten. Het lijkt dan een ontwikkeling die zomaar uit de lucht komt vallen. Je was echter even vergeten dat je het verlangen meerdere jaren geleden via de energetische snelweg de lucht in gegooid hebt waardoor die nu als een boemerang naar je toe komt. Er rest dan nog één ding: overgave en meegaan op de stroom. Alle energie die je aan de weerstand besteedt, is verspilde moeite.
Toen ik recentelijk een dergelijk proces bij een klant mocht readen, stond ik letterlijk met mijn mond vol tanden. Daar waar ik normaal graag anderhalf uur aan het woord ben in een reading, kon ook ik alleen maar in de overgave en was na korte tijd klaar. Er was wat er was, zowel voor mij als mijn klant.

26-11-2008

Rustgevend


Tijdens de training in Italie kwam ik op een ochtend beneden en hoorde schitterende muziek. Na een beetje speurwerk bleek dat de CD Blowing Zen van Devakant te zijn, een veel gebruikte muzikant voor yogalessen. Inmiddels ook onmisbare muziek in mijn collectie, die ik regelmatig gebruik om een moment van rust te vinden in de hectiek.
Toen ik bij Youtube op zoek was naar Devakant vond ik het onderstaande filmpje, een mooie compositie, wat al rustgevend werkt door er naar te kijken. Geniet ervan!

25-11-2008

Kleurenpunctuur


Van acupunctuur had ik al veel vaker gehoord. Vandaag heb ik mogen ervaren hoe het is om een behandeling te ondergaan met kleurenpunctuur. Op basis van een intakegesprek, het kiezen van aurasomaflessen en een innerlijke reis werd een protocol opgesteld om specifieke plekken op en in het lichaam met een lichtpen van kleur te voorzien.
Het was bijzonder om de verschillen te voelen in de reacties in mijn lijf bij het toevoegen van rood, groen, blauw, purper, geel etc. Het was net of ik iedere keer een andere bril op kreeg, die maakte dat heel uiteenlopende gevoelens, gedachten, overtuigingen en wisselende perspectieven aan me voorbij kwamen. Een hele reis op zich. Het voelde aan als een bewustzijnsverruiming, al moeten alle ervaringen nog indalen. Ik ben benieuwd naar de dromen, verschuivingen en effecten de komende tijd. In elk geval realiseer ik meer dan eens, hoe belangrijk en onmisbaar kleur in het bestaan van de mens is. Welke kleur voeg jij aan jezelf toe vandaag?

24-11-2008

Weer een kwartje gevallen


Naast dat ik regelmatig readingen geef, ontvang ik ook graag een reading. Het is fijn om weer zo'n CD vol metaforen te hebben, die je in eerste instantie wel kunt horen maar vaak (nog) niet begrijpt. Het zijn altijd ontroerende momenten als het kwartje valt en de metafoor van de reading kruist met eigen persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsverruiming. Zo ook gisteravond in een mooi gesprek met twee vriendinnen. Het was een flits van verwarring, ontroering en vuurwerk toen in een keer duidelijk werd hoe mijn defensiemechanisme gericht is als ik in contact met leegte van mezelf en anderen kom.
Wil je ook zulke heldere momenten meemaken, kom dan eens voor een reading.

21-11-2008

Hulde aan de ontstoppingsdienst


Vanochtend om half 8 stond ik met mijn handen in het haar. Ik liep het Bolwerk in en kreeg direct natte tenen. De boel stond voor de helft blank. Al snel was de oorzaak gevonden: een overlopend toilet door verstopping en heftige regenval. En toen nog de oplossing. Om 9.30 zouden de eerste mensen voor een training komen.
Het was verbluffend hoe snel iedereen reageerde toen ik een loodgieter belde. Ondanks de drukte waren zij binnen een half uur ter plaatse. Ja mevrouw het is uw broodwinning hè. Heerlijk dat begrip. Er bleek ook nog een ontstoppingsdienst nodig. die was om 9.00 uur ter plaatse. Er werd cordaat opgetreden. Om 9.30 startte mijn vriendin met dweilen en om 9.45 uur toen de eerste gasten kwamen, leek alles bijna als vanouds. Behalve dat ik nog een beetje wiebelig op mijn benen stond. Maar de deelnemers zorgden ervoor dat ik snel en op een prettige manier weer geland was.
Ik ben nog wat aan het nakauwen op de boodschap, maar ontstoppen, een nieuwe riool, samenwerken, kwetsbaarheid en een mooie afsluiting van de dag door samen met de schilders die mijn huis tot nieuw hebben gemaakt een biertje te drinken, ik kan het vaagwel wel plaatsen. Met een goede nachtrust zal alles wel op zijn plek vallen. Maar dat ga ik niet doen voordat ik iedereen bedank die deze ogenschijnlijk hopeloze dag, tot een bijzondere en ontroerende herinnering heeft gemaakt.

19-11-2008

Creativiteit


Als blogger ervaar ik dat de ene dag de woorden uit mijn toetsenbord vloeien, de andere dag is het nodig om de inspiratie wat verder weg te zoeken. Zo ook vandaag. Zoekend naar een leuk, inspirerend of zinvol onderwerp, kwam ik "Het kleine boek van de creativiteit" van de alchemist George Parker tegen. Een leuk boekje met creatieve wijsheden en oefeningen. Al bladerend werd mijn creativiteit geprikkeld en bedacht ik allemaal leuke oefeningen voor de trainingen die ik vandaag en morgen ga geven. Maar daarmee is mijn blog nog niet echt gevuld en mijn beschikbare tijd voorbij. Daarom een citaat uit het boek:

Wij zijn een eigen creatief zakboekje. Door de eeuwen heen is de beperkte verzameling van beschikbare noten op allerlei manieren gecombineerd tot eindeloos veel muziekstukken. Dat betekent dat met de miljoenenherinneringen in onszelf miljarden verhalen te maken zijn.

Ik ben benieuwd welke verhalen loskomen vandaag tijdens de training waarnemen-inn-familie-energie als de deelnemers de weg naar binnen gegaan zijn om zich weer bewust worden van vergeten ervaringen.

Als je overigens ooit in de gelegenheid bent, dan is het de moeite waard een show of workshop van George Parker te bezoeken. Creativiteit, wijsheid en alchemie gebundeld in een soort snelkookpan hebben mij al meerdere keren op een originele manier aan het denken gezet.

Vul je eigen hart


Ik weet niet of het komt doordat de dagen korter en donkerder worden, maar ik kom op dit moment veel mensen tegen die het moeilijk vinden om in hun eigen hart te zijn en het zelf op te vullen. Met alle gevolgen van dien. Ook ik heb hier zelf bij tijd en wijlen last van. In die gevallen heb ik veel baat bij de onderstaande oefening. Het is een visualisatie. Wil je hem gebruiken dan kan het handig zijn om hem door iemand voor te laten lezen of eerst in te spreken op een bandje of MP3. Ik wens je een (passie)vol hart toe!

Je kunt deze oefening doen als visualisatie. Eventueel kun je vragen aan iemand anders om de oefening (langzaam) voor te lezen of je kunt hem een keer inspreken op een bandje of MP-3 speler, zodat je hem steeds weer kunt afluisteren. Kost het visualiseren moeite dan kun je jezelf ondersteunen door het proces te tekenen. Hoe vaker je de oefening doet, hoe makkelijker het je zal vergaan.

Ga rustig en ontspannen zitten. Visualiseer je aura ruim om je heen. Maak een goede gronding en zet je kruin open.

Verplaats dan je aandacht naar het energiecentrum “het hart”. Stel je dit gebied voor als een ruimte die zich kan vullen. Maak de ruimte ruim, licht en solide. Geef deze ruimte een dusdanige bescherming, dat als de ruimte straks met energie gevuld gaat, hij niet direct weer leegloopt.

Leg linkerhand op je borstbeen ter hoogte van het hartgebied.
Reis dan met je aandacht naar je voeten en ga van daaruit de aarde in. Ga op zoek naar een energie of kleur die staat voor liefdevolle en voor jou authentieke hartenergie. Nodig deze kleur uit om via je voeten, je benen, je bekken, je middenrif, je hartgebied, je linkerschouder, je linkerbovenarm, je linkeronderarm naar je linkerhand te stromen. Neem deze energie als een constante stroom op. Vanuit je linkerhand laat je deze hartenergie in de hartruimte stromen.
Neem zoveel op als prettig voor je voelt.

Reis dan met je aandacht naar je kruin, van daaruit ga je verder met je gedachten de kosmos en het universum in. Stel je voor dat daar de planeten, het melkwegstelsel en nog veel meer is. Ook daar ga je op zoek naar hartenergie. Nodig deze energie uit om via je kruin, je hoofd, je nek naar je linkerarm en linkerhand te stromen. Ook nu stroomt de hartenergie vanuit je linkerhand naar de ruimte in je hart. Neem zoveel op als prettig voor je voelt.

Zodra de ruimte helemaal opgevuld is met hartenergie, dan sluit je de ruimte zodat de hartenergie helemaal van jou is en je helemaal in je eigen hartenergie kunt zijn. Zeg tegen jezelf dat jij bepaalt voor wie je deze ruimte openstelt. Weet ook dat je hem op elk gewenst moment kunt sluiten en opnieuw hartenergie kunt opnemen. Er is een onuitputtelijke hoeveelheid hartenergie beschikbaar, overal waar je ook maar bent. Je bent niet afhankelijk van anderen om je hart te vullen, dan kun je zelf op elk gewenst moment. Ga je de buitenwereld in, geef je hartruimte dan wat extra bescherming.

Als je de bescherming nog een keer goed gecontroleerd hebt, weer opnieuw een aardeverbinding gemaakt hebt en je kruin op een prettig stand hebt opengezet, dan kom je weer terug in de ruimte.

18-11-2008

Een stap in de goede richting


Het was mooi om te zien in een opstelling die ik gister begeleidde, hoeveel het uitmaakt of de één een stap voorwaarts doet of de ander een stap achterwaarts doet ten opzichte van een gezamenlijk doel om tot het gewenste evenwicht te komen.
In de opstelling praat je over 30 cm voor of achteruit, maar in de praktijk is het een hele andere beweging. Die niet alleen afhankelijk is van de personen die de stap moeten gaan zetten, maar zeker ook van de beleving van het gestelde doel.

17-11-2008

Mediteren


In de bijlage met Hart en Ziel van de Volkskrant stond afgelopen zaterdag een interessant verslag van een onderzoek over het effect van mediteren. Hieruit blijkt dat meditatie een pure hersentraining is. Al na een paar dagen oefenen, presenteren mensen beter en lijden ze minder onder gevoelens die er niet toe doen.
Ook de ontroerende documentaire The Dhamma Brothers, die de Boeddhistische Omroepstichting gister uitzond, stond in het teken van mediteren. Het deed verslag van een 10 daagse meditatietraining aan gevangenen, die vast zitten voor het plegen van zware delicten. Door de training konden zij (vaak voor het eerst dit leven) met mededogen naar zichzelf en anderen kijken en vonden rust in zichzelf ondanks het feit dat zij waarschijnlijk de rest van hun leven in de gevangenis door zullen brengen. Deze uitzending wordt overigens op 22 november herhaald.
Voor mij weer een goede reden om ook in drukke tijden mijn prioriteiten anders te stellen en iedere dag de tijd te nemen om de weg naar binnen te gaan. Ik wens jou ook een mooie tocht naar jezelf toe.

14-11-2008

Slopen en wederopbouw


Wat is het toch een apart proces als je één keer begint met iets mooi maken, dat je dan eigenlijk niet kan stoppen. Nadat het één vervangen is, wordt meteen iets anders het minst mooi en dus ook voor verbetering vatbaar. Zo ervaar ik nu in mijn huis en bij het Bolwerk. Eerst de buitenkant schilderen, toen werd de binnenkant de laatste in de rij, dus dat wordt nu grondig aangepakt. En inmiddels is het een vensterbank hier, een tuinhek daar, een buitenlamp zus en een plantenbak zo. Maar een paleisje wordt het.
Eigenlijk werkt het met innerlijke processen net zo. Je gaat door totdat je een "heel bent". Dit geeft mij een gevoel van eindeloosheid. De dualiteit van niet hoeven te vervelen en nooit klaar zijn.

13-11-2008

Acrobatiek



Soms leveren inzichten een 180 graden draai op. Dat wat eerst voor zat zit dan achter, dat wat links staat is dan rechts, dat wat onder was is dan boven. Het is net acrobatiek. Je moet wel kunnen vertrouwen op alles en iedereen om je heen. Doet een schakel niet mee, dan voelt het aan als een vrije val. Maar gelukkig ook dat levert meestal wel weer wat op.

12-11-2008

Neem de juiste plek in je organisatie in


Tijdens een workshop organisatieopstelling met jonge managers van een groot concern, deed ik de volgende oefening:
- de stoelen stonden in een kring met ongeveer gelijke afstand tussen de stoelen
- de deelnemers kozen (onbewust, mede op volgorde van binnenkomst) een stoel
- de deelnemers werd gevraagd of zij bewust voor deze stoel gekozen hadden (sommige hadden dat wel, anderen niet)
- de deelnemers hebben op deze stoel bij zichzelf waarnemingen gedaan naar hun gevoelens op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau
- daarnaast hebben zij voor zichzelf gedefinieerd welke (organisatie)rol zij vanaf deze positie goed zouden kunnen vervullen (luisteren, obseveren, voorzitten, innoveren etc.)
- vervolgens heeft iedereen een andere plek ingenomen
- opnieuw werden waarnemingen op de vier niveau's gedaan en stelden zij vast welke (organisatie)rol nu zou passen.

De deelnemers ervoeren veel verschil per positie en realiseerden zich hoe belangrijk het is om fysiek de juiste plek in te nemen om zowel fysiek, emotioneel, mentaal en ook spiritueel de juiste (zakelijke) dingen te doen. Welke plek het beste past, hangt af van de rol of functie en de persoon zelf en is daarmee dus erg specifiek.
Een leuke oefening om ook eens met je team te doen en als je het helemaal goed wilt doen, dan zou je deze regelmatig moeten herhalen. Zodra er iets wijzigt in een situatie, verwachting of rol is het tijd om opnieuw je plaats te bepalen.

Veel plezier!

11-11-2008

Altijd bezig


Vanavond was ik mijn huiskamer aan het leeghalen in het kader van een bezoek van de "winterschilder". In een kast vond ik diverse boeken die uit het zicht verdwenen zijn, waaronder Altijd bezig een boek van Anne Wilson Schaef, speciaal bedoeld voor (helaas heren) drukbezette vrouwen. Het zal niet voor niets in een vergeten hoekje terecht gekomen zijn, omdat het dagelijkse meditaties bevat om niet aan jezelf voorbij te lopen en de symptomen van een dergelijke "werkverslaving" te herkennen. Een signaal dat ik ter harte zal nemen.

Voor de dag van morgen staat er een aardige tekst van Leonor Fini:
"zodra ik eenmaal begonnen was te schilderen wat er in mijn hoofd zat, waren de mensen om me heen geschokt.

Ik zou wel een tentoonstelling willen maken van allemaal van dat soort schilderijen. Doe je mee?

10-11-2008

Zoek de verschillen




En wat maakt nu het verschil? Een paar transformatieprocessen!

07-11-2008

Een mooie dag......


met 4 mooie opstellingen! Elk woord doet afbreuk, stilte...rust

06-11-2008

Familiesystemen in zwaar weer


Regelmatig krijg ik mensen voor een familieopstelling, omdat zij ervaren dat zij als systeem in zwaar weer verkeren. De verhalen horend, klinkt de onderlinge omgang dan meestal ook verre van prettig en zijn de dingen die mensen elkaar aan doen vanuit rationeel opzicht eigenlijk onaanvaardbaar. Anderzijds leer je, als je voorbij weet te komen aan het zware weer, wat de kracht is van de relatie: van het in jezelf en elkaar blijven investeren. Dat ervaren gebeurt meestal pas als de lucht weer geklaard is en de zon weer schijnt. Familieopstellingen kunnen je inzicht geven in de herkomst van de wolken, de hoge en de lage drukgebieden van elkaar leren onderscheiden. Daarna kun je kiezen hoe je de wind weer in de rug kunt krijgen en leren lopen met je gezicht in de zon. Wil jij een manier vinden om uit de regen- en hagelbuien te komen: denk dan eens aan het doen van een familieopstelling en zie dat dit najaar meer in petto heeft dan vallende bladeren.

05-11-2008

Geboorterecht


Vorige week had ik met iemand een gesprek over voorbij komen aan defensiemechanismen. Aan de aspecten, die ik als hobbels en afweer definieerde, koppelde zij de term geboorterecht. Dit bood mij een heel ander perspectief en daarom houdt dit woord me al dagen bezig. Wat is dat eigenlijk precies, geboorterecht?
Ik kon een aantal dingen verzinnen:
- het recht om te ademen
- het recht om een plek in te nemen
- het recht om in vrijheid te vinden, willen en handelen.
Terwijl ik het schrijf, realiseer ik me dat de koppeling met de karakterstructuren (schizoïde, oraal, psychopatisch, masochistisch en rigide) weer in beeld komt. Is het ontstaan van karakterstructuren het gevolg van een soort schending van het geboorterecht door anderen of door onszelf?
Hoe komt het toch dat ondanks dat wij in een westerse maatschappij leven (misschien geldt dat ook wel voor Oosten) het hebben van geboorterechten vaak zo anders voelt. Minder vrij, minder autonoom, iets waar anderen en ook ikzelf iets van vinden en daardoor regelmatig belemmerend werkt. Een interessant gegeven waarvan ik voel dat het een bijdrage kan leveren op de weg naar vrijheid. Het kwartje moet nog wel wat dieper vallen. Een kwestie van tijd geloof ik en het meer lezen zal ook vast behulpzaam zijn. Zo vond ik op www.spirituelezoektocht.nl een tekst, die mij weer dichter bij bracht.
Tijd voor een wedergeboorte?!

04-11-2008

Voetrelfexmassage


Gister heb ik een verlaat verjaardagscadeau van een goede vriendin in ontvangst genomen. Een heerlijke ontspannende voetreflexmassage bij Anneke Blijdorp. Een echte aanrader.
Ik vind het altijd weer bijzonder om te ervaren dat de drukpunten in je voeten in verbinding staan met alle lichaamsdelen en organen. Ik realiseer me dan des te meer dat ik mijn voeten soms wel wat verwaarloos. Ze staan toch maar mooi elke dag voor me klaar om me daar te brengen waar ik heen wil. Tijd voor een goed voornemen!
Wil je meer weten over de drukpunten zodat je ze zelf kunt toepassen in huis-tuin-en-keuken-gebruik bekijk dan eens het onderstaande filmpje.

03-11-2008

Een creatief transformatieproces


Tekenen en schilderen is voor mij een goede ingang om veranderprocessen in gang te zetten. Ik zal nooit vergeten, toen een coach mij 13 jaar geleden een creatieve huiswerkopdracht mee gaf. Ik voelde weerstand en mijn eerste reactie was: "ik kan helemaal niet tekenen". Sindsdien schilder ik heel regelmatig. Als er door de drukte een tijdje niets van komt, dan kan ik het echt missen en voel dat mijn systeem zich vast gezet heeft.
Tijdens mijn readingopleiding kregen wij van de docent Margriet van Bentem een leuke, maar ook intensieve opdracht om met tekenen en schilderen een transformatie te ondersteunen. Deze oefening heb ik inmiddels meerdere keren gedaan, zo ook de afgelopen week en als ik terugkijk dan heeft het doen van deze oefening steeds belangrijke keerpunten in mijn leven te weeg gebracht. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de laatste sessie. Er is van alles in beweging, maar het proces is nog zo in volle gang dat ik nog geen idee heb waar het eindigt....

Ben je ook toe aan transformatie dan is de opdracht misschien ook wat voor jou.
- bepaal een thema waar je verandering in wilt brengen
- zorg dat je 8 dagen achter elkaar te tijd hebt om de oefening te doen
- kies een muziekstuk uit dat je afschuwelijk vindt
- kies één of meerdere muziekstukken uit die je mooi vindt
- je maakt op dag 1 nadat je je afgestemd hebt op het thema eerst een tekening of schildering terwijl je luistert naar de lelijke muziek. Daarna maak je een nieuwe tekening met de mooie muziek op de achtergrond. Maak na het tekenene en schilderen eventueel nog wat aantekeningen voor je zelf over datgene wat je ervaren hebt
- dit herhaal je nog 6 dagen waarbij de lelijke muziek steeds hetzelfde is en je de mooie muziek per dag mag variëren
- op de 8ste dag maak je alleen een tekening op mooie muziek
- na de laatste tekening leg je alle tekeningen op datumvolgorde in een rij (links de "lelijke" en rechts de "mooie") en onderzoekt voor jezelf (eventueel met anderen) het proces dat je doorlopen hebt.

Ik wens je mooie (schilder)bewegingen toe.